Objectiu dels cribratges massius: detectar asimptomàtics per tallar cadenes de contagi

La nova estratègia de Salut busca reduir el risc de rebrot i preparar-se per a una tardor amb el retorn escolar i laboral

RedaccióActualitzat

Carpes instal·lades als carrers amb sanitaris fent proves PCR comencen a ser un paisatge habitual de les ciutats catalanes. Fer testos massius és l'estratègia que el Departament de Salut ha adoptat per identificar casos de covid en ciutats on s'han incrementat.

Ja se n'han fet a Sabadell, Ripollet i Terrassa i a partir d'aquest dilluns també n'hi haurà a Vilafranca del Penedès i a Santa Coloma de Gramenet. L'objectiu és clar: localitzar els asimptomàtics. Persones que no es troben malament i, per tant, no anirien a un centre de salut. I és que el gran problema d'aquesta pandèmia han estat precisament els que propagaven el virus sense saber que el portaven a dins.

"Si busquem, trobarem. Ja és bo, ja és bo", diu el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, sobre la recerca activa

Un veí de Terrassa està a punt d'entrar a la carpa per fer-se el PCR
Salut recomana fer els cribratges a les persones d'entre 15 i 45 anys (ACN)


El test massiu pot funcionar per a totes les franges d'edat, però la població diana és la gent jove. Primer perquè són els que tenen més vida social i també més probabilitat de passar la malaltia de manera asimptomàtica i, per tant, de convertir-se en un focus de transmissió.

"No es tracta de culpabilitzar ningú. Es tracta que si has tingut vida social i n'ets conscient què millor que fer-te la prova i estar segur que no t'has contagiat i que no hi ha risc de transmetre a una altra persona", ha dit el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz

Jacobo Mendioroz, coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19

Buscar el virus entre la població és clau per tallar de manera precoç les cadenes de contagi. I també per preparar-se per una tardor amb molts riscos. Daniel López Codina, membre del grup de recerca BIOCOMSC-UPC, ha alertat del repte que suposarà per a la corba de contagis la represa escolar i laboral al setembre:

"La tornada a espais tancats per qüestions laborals, la tornada a les escoles, tot són factors de risc. Ho farà més difícil. Però hem de tornar a les escoles i a treballar. El que hem de fer és actuar quan es detecti un brot i intentar frenar-ho i esperar que no ens calgui arribar fins al confinament"

Els cribratges massius són una estratègia nova, però no inamovible. Si no donen els resultats esperats, Salut assegura que els pararan o els modificaran.

Carpa instal·lada a Terrassa per fer proves PCR de forma massiva
Carpa instal·lada a Terrassa per fer proves PCR de forma massiva (EFE/ Alejandro García)

Baixar la taxa de contagi fins el 5%

La taxa de contagi de la Covid a Catalunya ha anat baixant els últims dies i avui és de pràcticament 1. Per sota d'1 és quan es considera que l'epidèmia ja no creix. El risc de rebrot és de 156,18 i, tot i que per sobre de 100 es considera un risc alt, aquesta xifra s'ha anat reduint des del 23 de juliol.

Pel que fa al percentatge de proves PCR positives, els últims dies està per sota del 9%. L'objectiu del Govern és que aquest percentatge baixi fins el 5%. Per això, s'ha decidit estendre a Vilafranca del Penedès i a Santa Coloma de Gramenet els testos massius que s'han fet aquesta setmana a Sabadell, Terrassa i Ripollet.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut