La Covid-19 provoca danys al cervell i al sistema nerviós, segons un estudi fet a Londres

Pacients de Covid-19 han desenvolupat problemes neurològics que van des d'inflamacions al cervell, a deliris o ictus

Sergi MuleroActualitzat

En paral·lel a la recerca de tractaments i vacunes, els especialistes investiguen si la Covid-19 genera altres conseqüències per a la salut de les ja conegudes. Un estudi fet al Regne Unit alerta que el coronavirus pot provocar també danys al cervell i al sistema nerviós.

Mirant de prop els pacients, metges de tot el món intenten identificar efectes del nou coronavirus que vagin més enllà dels coneguts al sistema respiratori. N'han trobat pistes al cor, als ronyons o la pell. I ara diversos grups d'investigadors, com els del University College de Londres, estudien pacients de Covid-19 amb problemes neurològics que van des d'inflamacions al cervell, a deliris o ictus. Hi ha afectats, per exemple, que han oblidat com fer activitats rutinàries.

 

Michael Zandi, especialista en neurologia del University College London, explica que algunes persones que han tingut símptomes lleus de Covid després han desenvolupat problemes neurològics greus:

"Hem vist pacients que tenien símptomes lleus -com febre, tos o falta d'aire- que els han desaparegut ràpidament, però que més tard han desenvolupat problemes neurològics greus. Habitualment, això passa unes dues setmanes més tard, més o menys."

En alguns casos, però, aquests problemes han estat l'únic símptoma que ha portat a esbrinar que els pacients tenien el coronavirus.

A més, s'han trobat més casos dels habituals d'encefalomielitis disseminada aguda, una malaltia inflamatòria que pot arribar a ser mortal i que sovint apareix després d'una infecció viral.

 

Això planteja la pregunta de si la Covid-19 podria deixar seqüeles neurològiques a llarg termini, com es va observar al segle XX amb les persones que, després de la grip espanyola, van desenvolupar, en aquell cas, encefalitis letàrgica. Ho explica el neuròleg Michael Zandi:

"Hi havia gent amb somnolència, amb semblances amb les encefalitis que veiem avui. Mai s'ha sabut si això ho provocava la infecció o la reacció del sistema immunològic. L'encefalitis pot aparèixer mesos o anys després de la infecció viral."

 

Els responsables de l'estudi diuen que no volen espantar ningú amb aquests resultats, que ara hauran d'ampliar, sinó que busquen que la comunitat mèdica i la ciutadania parin atenció a altres possibles conseqüències de la Covid-19.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut