Cervell humà per a l'estudi científic (Reuters/Yves Herman)

La Covid pot causar danys cerebrals greus com inflamació, deliris o ictus

Un estudi britànic detecta que pacients amb la Covid-19 generen complicacions neurològiques com a resposta immunològica al virus, en alguns casos com a únic símptoma

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Investigadors de l'University College de Londres, UCL, adverteixen que la Covid-19 pot comportar complicacions neurològiques greus, com inflamacions, ictus, lesions nervioses, psicosi i deliri. Un estudi publicat a la revista Brain aquest dimecres aporta noves proves de l'impacte de la Covid 19 al cervell, i del fet que aquests efectes estan més relacionats amb la resposta immunològica al virus de cada pacient que amb la gravetat dels símptomes pulmonars amb què es passa la malaltia.

Scanner del cervells analitzats en l'estudi (UCL)

L'estudi descriu els casos de 43 pacients amb Covid-19 que van mostrar disfuncions cerebrals temporals, accidents cerebrovasculars, danys nerviosos o altres efecte cerebrals greus i fins i tot mortals. Els neuròlegs destaquen que en alguns casos els pacients tenien la malaltia amb símptomes lleus o ja s'estaven recuperant i, fins i tot, en altres pacients els problemes neurològics van ser el primer símptoma o el principal de la malaltia.
 

Les complicacions van des de la inflamació cerebral i el deliri fins a lesions nervioses i ictus. Concretament, una dotzena de pacients tenien inflamacions del sistema nerviós central, 10 tenien malalties cerebrals amb deliri o psicosi, 8 tenien ictus -causada per la trombosi pulmonar- i 8 més tenien problemes de nervis perifèrics, la majoria diagnosticats de la síndrome de Guillain-Barré, una reacció immunitària que ataca els nervis i provoca paràlisi i que és fatal en un 5% dels casos.

 

"Estem veient coses de la manera com la Covid-19 afecta el cervell que no hem vist abans amb altres virus."

 

Diu això Michael Zandi, un dels principals autors de l'estudi i consultor de l'University College de Londres i dels hospitals de la fundació NHS, que ha explicat a The Guardian alguns dels casos estudiats.

Un dels casos és el d'una dona de 55 anys sense antecedents psiquiàtrics que, després de passar amb símptomes lleus la Covid-19 i ser donada d'alta, a casa seva va començar a comportar-se de manera compulsiva i a tenir al·lucinacions. Es posava i es treia l'abric i deia que veia micos i lleons. Va haver de ser hospitalitzada i tractada amb antipsicòtics.

Una altra pacient, de 47 anys, va ingressar a l'hospital amb mal de cap i adormiment a la mà dreta una setmana després de tenir tos i febre. Després es va adormir i va haver de ser intervinguda per alleujar-li la pressió intracranial causada per la inflamació del cervell.
 

 

ADEM

Entre les reaccions causades per la Covid-19 hi ha la inflamació cerebral. L'estudi destaca la incidència d'una rara condició anomenada encefalomielitis aguda disseminada, ADEM, que se sol veure en nens i pot ser desencadenada per infeccions virals. Aquesta complicació, segons Zandi, no estava relacionada amb la gravetat de la malaltia respiratòria Covid-19.

"Biològicament, l'ADEM té algunes similituds amb l'esclerosi múltiple, però és més greu. Alguns pacients tenen discapacitat a llarg termini, altres poden recuperar-se. "
"El que hem vist en alguns d'aquests pacients amb ADEM, i en altres pacients, és que poden tenir una malaltia neurològica greu tot i la poca gravetat dels símptomes pulmonars."

Zandi alerta que aquest estudi ha donat alguns resultats preliminars, però que hi pot haver molts més trastorns cerebrals causats per la Covid-19.

"Volem que els metges de tot el món estiguin alerta sobre aquestes complicacions del coronavirus."

 

L'encefalomielitis aguda disseminada, ADEM, inflamació cerebral causada per la Covid (Pixabay)

Zandi recomana que metges i personal sanitari estuiguin alerta dels símptomes cognitius, problemes de memòria, fatiga, entumiment o debilitat,  i que els debatin amb els neuròlegs, per millorar la detecció i el tractament.

Investigacions i efectes a llarg termini

Els problemes neurològics i neuropsiquiàtrics que pugui causar la Covid-19 no es veuran, segons el doctor Zandi, fins d'aquí uns anys, com va passar després de la pandèmia de la grip de 1918, que va causar, durant les dues dècades posteriors, un creixement dels casos d'encefalitis letàrgica.

La investigació s'afegeix a altres estudis recents que també han trobat que la malaltia pot danyar el cervell. Malgrat que la malaltia causada pel nou coronavirus és respiratòria i afecta els pulmons, diferents estudis, com el publicat a The Lancet, o un altre al New England Journal of Medicine, ja han detectat que té efectes neurològics i en altres parts de l'organisme. 

L'equip que ha fet l'estudi d'UCL es va crear el mes de març arran que es detectessin efectes neurològics de la malaltia. Des de la pèrdua d'olfacte o gust fins a la necessitat de recuperació de les capacitats neurològiques i de moviment després de passar la malaltia en pacients greus, fins a patologies més greus que ara han relacionat amb el coronavirus.

Amb aquest estudi es vol obrir la porta a altres investigacions més àmplies i multidisciplinàries per determinar els mecanismes subjacents que pot generar la Covid-19 en el cervell, i les conseqüències neurològiques i neuropsicològiques a llarg termini d'aquesta pandèmia.

En aquest sentit, s'està impulsant un projecte d'investigació internacional a Covidbrainstudy, on els pacients poden inscriure's per fer una sèrie de proves cognitives per veure si les seves funcions cerebrals s'han alterat des que van tenir la Covid-19.

ARXIVAT A:
SalutCiènciaCoronavirus Recerca científica
Anar al contingut