Salut descarta confinaments a Lleida tot i que alguns experts demanen mesures dràstiques

Preocupació pel creixement de positius de coronavirus a Lleida, on aquesta setmana s'ha doblat el nombre de contagis comprovats i ja n'hi ha més que en plena pandèmia

Actualitzat

Els casos de Covid a la demarcació de Lleida s'han doblat en una setmana. Hi ha hagut uns 400 contagis comprovats, més dels que es registraven en una setmana en plena pandèmia, al març o a l'abril.

El gràfic mostra com la línia ha passat del groc al vermell en dues setmanes, i ja fa cinc dies que no es mouen d'aquest vermell, que indica risc molt elevat de brot.

 

La situació a Lleida amoïna el Departament de Salut, però la consellera Alba Vergés no considera que s'hagi avançat una segona onada del coronavirus:

"No és que s'hagi avançat aquesta segona onada. Nosaltres esperem una segona onada cap a l'octubre. Però tampoc ho sabem del cert. Preveiem una segona onada a l'octubre, però no n'estem segurs del tot, ens ho podem trobar abans. El que tenim a Lleida són activitats com l'agrícola que no van poder parar durant el confinament."

La consellera recorda que "ni molt menys això s'ha acabat" i que hi ha una trentena de persones ingressades a UCIs per Covid-19. Una circumstància, ha dit, "com feia setmanes que no es veia".

Vergés, acompanyada de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha comparegut aquest divendres a la tarda per donar detalls sobre la situació en aquesta regió sanitària.

Salut descartat confinaments selectius com es van fer a la conca d'Òdena a l'inici de la pandèmia. Ho ha assegurat, a "El matí de Catalunya Ràdio", la consellera Alba Vergés, que no descarta, però, prendre més endavant alguna mesura restrictiva per frenar els contagis.
 

8 brots actius a Lleida

A la regió sanitària de Lleida hi ha actualment actius 8 brots de la malaltia, i un altre a l'Alt Pirineu i Aran. Aquests brots afecten entre 120 i 130 persones que han donat positiu en el test de detecció. L'últim brot es va detectar dijous a una empresa hortifrutícola del Segrià i hi ha quatre persones diagnosticades.

Justament davant de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Salut ha decidit instal·lar un hospital de campanya per atendre un centenar de persones. L'objectiu és reforçar aquest centre hospitalari davant de la pressió del brot de coronavirus.

 

La consellera de Salut assegura que el que és important és evitar que hi hagi transmissió comunitària del virus, és a dir, que el virus passi d'unes persones a altres en un àmbit extens. Per evitar-ho, insisteix en la necessitat de mantenir les mesures preventives recomanades: neteja de mans, distància entre persones i ús de mascareta habitual, "que ens protegeix no només a nosaltres, sinó als altres".

Per Vergés, la situació ara està molt controlada, perquè tots els brots detectats afecten persones en un àmbit determinat, normalment empreses, residències i famílies. Amb tot, insisteix que "no ens podem relaxar, no és cap broma, hem vist que el virus es pot propagar amb rapidesa".

 

Brots que es poden estendre, segons els experts

Però els experts consultats per TV3 posen en dubte l'estratègia del Departament per controlar la propagació dels nous contagis a Lleida. Alerten que, amb la situació actual, els brots de Lleida es poden estendre arreu del país.

La seva recomanació és actuar amb contundència i de forma immediata i, si cal, confinar algunes zones. El físic i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas considera que la situació és "d'una complexitat enorme" i que "estem a la casella de sortida i no podem cometre els mateixos errors d'abans":

"Hauríem d'haver après que ens hem de posar seriosos perquè aquesta malaltia no és cap broma." 

"La situació general a Catalunya és bona. Però aquest brot ens preocupa moltíssim. L'hem d'atacar ja. Penso que s'haurien d'endurir les mesures perquè, tenint la mobilitat oberta, aquest brot pot ser el difusor de la infecció a altres regions de Catalunya i la resta d'Espanya".

Els analistes de dades diuen que quan s'està en zona verda o groga els brots són controlables amb mesures com el seguiment de contactes, però que quan s'entra en zona vermella cal implementar-ne d'altres.

Clara Prat, analista de dades:

"Cal veure si n'hi ha prou reforçant l'atenció primària o si, com en el cas de Lleida, cal fer intervenir agents comunitaris de salut per poder tractar tot el tema dels temporers o si convé confinar o recomanar el teletreball."

José Luis Morales-Rull, responsable de la planta Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova, ha dit al programa "Tot es mou" de TV3 que "tenim la sensació que estem una altra vegada al començament del que vam viure al març. Atenem una mitjana de dos casos de Covid al dia". També ha explicat que "el brot el tenim des de fa dies. Parlem de focus de contagi en les indústries càrnies i de la fruita".

Hotel Nastasi de Lleida, habilitat per Salut per aïllar persones amb Covid i contactes directes (ACN / Salvador Miret) (ACN / Salvador Miret)


Més implicació dels serveis socials

Controlar alguns brots, doncs, s'ha demostrat que és difícil. Al centre històric de Lleida n'hi ha dos. Un a l'alberg Jericó, que acull temporers i persones sense llar, i l'altre en un bloc d'habitatges. La plataforma Som Veïns denuncia que en cap dels dos casos es compleix el confinament.

Josep Maria Muñoz Terés, de la plataforma Som Veïns:

"Hem vist que no s'ha dut a terme cap acció per evitar el contagi i que constantment surten i entren persones".

A Catalunya Ràdio, la consellera Vergés ha admès que "les condicions socioeconòmiques [precàries] volen dir més contagis" i acaben suposant, també, "més mortalitat".

Els experts demanen més implicació dels serveis socials per atendre els brots, que són majoritàriament entre grups vulnerables i en què és, precisament, més difícil l'aïllament.

Gestionar el vessant social de la pandèmia, doncs, és clau per evitar que es continuï escampant.

Però ni l'Ajuntament de Lleida ni el Consell Comarcal del Segrià han volgut explicar a TV3 si estan adoptant mesures de reforç i seguiment.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut