Manifestacions a favor de Cecil
Manifestacions a favor de Cecil
Harare

Zimbàbue posarà límits a la caça major després de la mort il·legal de Cecil i d'un altre lleó

Primer es va pensar que el segon lleó mort era el germà de Cecil, Jericho, però es va poder comprovar que aquest continua viu

RedaccióActualitzat

Zimbàbue posarà restriccions a la caça de lleons, lleopards i elefants, especialment en les àrees que envolten els parcs naturals, on va ser abatut il·legalment fa uns dies Cecil, el lleó més estimat d'aquest país africà.

L'Autoritat dels Parcs i Vida Salvatge de Zimbàbue, ZPWMA, també investiga la possible caça il·legal d'un altre lleó aquest juliol, tot just l'endemà de la mort de Cecil, segons han informat aquest diumenge fonts governamentals i conservacionistes.

"La caça de lleons, lleopards i elefants en les àrees que envolten el Parc Natural de Hwange, la reserva natural més gran de Zimbàbue, a l'oest del país, ha estat suspesa amb efecte immediat", ha dit el director de l'organisme, Edison Chidziya.

Aquest tipus de caça només es pot portar a terme amb l'autorització expressa del mateix director i en companyia del personal del parc.

"Després de la mort il·legal de Cecil, un lleó icònic, fora del Parc Nacional de Hwange l'1 de juliol del 2015, cal que la ZPWMA endureixi les regulacions en totes les àrees fora dels parcs naturals", va afegir Chidziya.

Restriccions a la caça

A Zimbàbwe, la caça major només s'autoritza en reserves privades i respectant certes quotes, però no en els parcs nacionals com el de Hwange.

La caça amb arc i fletxes també ha estat suspesa, sempre que no l'autoritzi el director de la ZPWMA.

A més, les autoritats conservacionistes del país sud-africà han llançat una campanya al costat d'altres agències governamentals per impedir la caça furtiva.

Un segon lleó mort

En el marc d'aquesta operació, s'està investigant la mort d'un altre lleó l'endemà del cas de Cecil, el 2 de juliol, i a la mateixa zona, a mans d'un altre furtiu la nacionalitat del qual encara no ha estat revelada.

En contra de les informacions difoses a última hora d'ahir, aquest felí no seria el germà de Cecil, anomenat Jericho, que segons la fundació Bhejane Trust és viu.

Tot i que les autoritats de Zimbàbue encara no han confirmat aquesta segona mort, sí que han admès que s'ha detingut un altre acusat vinculat a un segon cas de caça il·legal.

"La policia està investigant tots els casos que han estat denunciats i ha detingut una altra persona, Headman Sibanda, acusada de violar suposadament les regulacions de caça", va assegurar Chidziya.

Zimbàbue va recordar als caçadors que també és il·legal transferir els animals d'una zona de caça a una altra, ja que això suposaria alterar el sistema de quotes que permet aquesta activitat en determinades àrees. Així ho ha explicat Chidziya:

"Qualsevol cas de transferència de quotes es considerarà caça furtiva. La ZPWMA no dubtarà a detenir, jutjar i prohibir per tota la vida qualsevol persona, incloent-hi caçadors professionals, clients i terratinents que violin la llei"

Zimbàbue té una població de prop de 2.000 lleons, dels quals 70 són caçats de forma legal cada any, segons fonts oficials.
Les noves mesures adoptades són un primer pas en la restricció de la caça major al país després de la polèmica desfermada pel nord-americà Walter James Palmer, que va matar Cecil en una cacera nocturna després de pagar uns 50.000 euros.

El lleó, de 13 anys, va ser atret amb una presa amarrada a un vehicle com a esquer per abatre'l fora del parc, de manera que tècnicament ja no era il·legal caçar-lo.

Per la ministra de Medi Ambient, Oppah Muchinguri, la caça de Cecil forma part d'una campanya per "retratar negativament Zimbàbue, com un país que no valora la seva fauna":

"Palmer tenia una agenda ben orquestrada per entelar la imatge de Zimbàbue i tensar encara més la relació entre Zimbàbue i EUA"

Palmer, per contra, ha afirmat que actua convençut que la cacera en què va participar era legal i que tenia "tots els permisos" necessaris.

El govern de Zimbàbue ha sol·licitat als EUA l'extradició de Palmer, perquè quan es va saber que s'havia fet la cacera ell ja havia abandonat el país africà.

Anar al contingut