Madrid

Zaplana deixa la primera línia política i Gallardón es queda

La decisió de Mariano Rajoy de presentar-se a la reelecció com a president del PP en el Congrés Nacional del partit al juny està provocant moviments i ajustaments en el si del PP. Primer va ser Esperanza Aguirre que va anunciar que no optaria a presidir el partit i que formaria part de l'equip de Rajoy. Aquest matí, Alberto Ruiz-Gallardón ha trencat el silenci per anunciar que es quedarà a l'alcaldia, que no deixarà la política i que donarà suport a Rajoy sense exigir res a canvi. Poc després, un dels pesos més pesants en els últims anys del PP, Eduardo Zaplana, ha anunciat que deixa de ser portaveu del PP al Congrés. Diu que abandona la primera línia política per afavorir la renovació i que en aquesta legislatura aspira a ser només diputat.

Actualitzat
El PP ha guanyat vots i escons en aquestes últimes eleccions, però ha perdut la guerra: la presidència del govern espanyol. I això s'està notant en els moviments dins el partit. Ja la mateixa nit electoral es va començar a especular sobre la possibilitat que Mariano Rajoy es retirés. La seva dona abraçant-lo a la façana de la seu del PP al carrer Gènova i el seu posat seriós amb un "adéu" com a comiat als militants, va sonar a final d'una carrera política. Els rumors es van fer més insistents l'endemà, quan no va presidir la reunió del patit i només se'l va poder veure caminant pel carrer, quan anava a dinar acompanyat d'alguns membres del partit.

L'endemà, però, Mariano Rajoy anunciava que es presentava a la reelecció com a president del PP i candidat dels populars a La Moncloa en el pròxim Consell Nacional que la formació té previst celebrar al juny. Després de l'anunci, l'interès se centrava, d'una banda, a veure què passava amb els que fins ara es postulaven com els seus successors i que en els últims temps ja s'havien declarat obertament la guerra pel lideratge del PP. I de l'altra, a saber si es mantenien alguns dels homes forts del PP, molt presents en l'era Aznar. El fet que Rajoy anunciés que preparava el seu propi equip per preparar les pròximes eleccions feia preveure canvis importants i totes les mirades se centraven en dos homes: Eduardo Zaplana i Ángel Acebes. Els populars valencians, després dels bons resultats obtinguts diumenge, pressionen perquè Esteban González Pons sigui el nou portaveu.

El primer s'ha convertit avui en la primera víctima política de les eleccions al PP. Eduardo Zaplana ha anunciat que deixa el càrrec de portaveu dels populars i que es retira de la primera línia política per afavorir una renovació del partit. Diu que en la pròxima legislatura aspira a ser només un diputat més i que ni tan sols vol formar part de la Mesa del Congrés.

Però aquesta no ha estat l'única conseqüència de la decisió de Mariano Rajoy que s'ha pogut veure avui. Si dimecres va ser Esperanza Aguirre qui va anunciar que no optaria a la presidència del PP i que formaria part de l'equip de Rajoy, avui ha estat el seu principal rival en la disputa pel lideratge del partit qui ha parlat del seu futur. Alberto Ruiz-Gallardón ha trencat el silenci que mantenia des que a mitjans de gener es va saber que no seria candidat al Congrés, per dir que la decisió de Mariano Rajoy l'ha portat a decidir que no deixarà la política i que continuarà com a alcalde de Madrid donant tot el seu suport al líder de la seva formació.

Segons Gallardón, el "sacrifici personal" de la decisió que ha pres Rajoy l'obliga a respondre amb responsabilitat i a seguir al capdavant de l'Ajuntament, com li han encarregat els madrilenys, i a donar, juntament amb el seu equip, el millor de si mateix. Igualment, Gallardón ha insistit que dóna el seu ple suport a la candidatura de Mariano Rajoy: "Dono suport a Rajoy i no és un suport condicionat.(...) No exigeixo res a canvi ni li he sol·licitat".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut