Madrid

Zapatero recorda al PP que Aznar va excarcerar 306 presos d'ETA i va concedir beneficis penitenciaris a De Juana

El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha recordat als populars que mentre estaven al govern es van produir 306 excarceracions de membres d'ETA, es van acostar al País Basc 43 presos de l'organització terrorista durant el segrest d'Ortega Lara, i Iñaki de Juana Chaos va obtenir diversos beneficis. Zapatero ha acusat el PP de basar la seva oposició, per primer cop en la història de la democràcia, en la política antiterrorista. D'aquesta manera ha respost a la pregunta del senador del PP Pío García Escudero sobre els motius de la concessió de la presó atenuada a De Juana Chaos. Escudero, que ha qualificat la vaga de fam del pres de "dieta tova", ha acusat Zapatero d'haver pres una decisió política arbitrària basada en la por a ETA.

Actualitzat

Els populars han portat al Senat el debat sobre la concessió de la presó atenuada al pres d'ETA Iñaki de Juana Chaos per la vaga de fam que duia a terme en un ambient de molta crispació que s'ha expressat en crits i interrupcions.

La decisió "més responsable"

Zapatero ha començat la intervenció remarcant que De Juana està condemnat per la publicació de dos articles i no pels 25 assassinats, pels quals ja va complir presó i ha assenyalat que s'ha pres la decisió "més responsable" i que totes les instàncies judicials, des del fiscal fins al jutge de vigilància penitenciària, han manifestat el seu acord amb la legalitat de la mesura. En aquest sentit, José Luis Rodríguez Zapatero ha llegit alguns paràgrafs de la interlocutòria del jutge de vigilància penitenciària afirmant que l'estat de dret no pot renunciar a les disposicions que es basen en el respecte a la vida, encara que sigui per protegir la d'aquells que no van respectar la d'altres persones. Zapatero s'ha preguntat per l'interès del PP "a ocultar aquestes veritats" amb una allau "d'irresponsable demagògia".

García Escudero considera "indigne" haver cedit al xantatge d'ETA

El portaveu popular ha replicat que el que és realment indigne és que el govern hagi cedit "al xantatge d'un terrorista que amenaça amb una dieta tova tot un estat". Per García Escudero, la concessió de presó atenuada és una "decisió política arbitrària" i "un frau a la llei". El popular ha explicat que De Juana no té cap malaltia i que la seva situació era voluntària.

García Escudero ha acusat el president d'haver cedit per primer cop en la història de la democràcia "al xantatge d'ETA", que després de l'atemptat de Barajas va demanar l'alliberament de De Juana, i ho considera "autènticament indigne". Per això, ha dit, Zapatero té por ara de la reacció de la societat espanyola. "Vostè -ha afirmat- té pànic a ETA", i ha qualificat d'obscè el tractament que donen els socialistes a les víctimes dels terroristes en arribar a equiparar-les amb els terroristes.

Zapatero: "Només el govern del PP va concedir 'beneficis' a De Juana"

El president Rodríguez Zapatero ha contrareplicat recordant que el govern del PP va excarcerar 306 presos d'ETA, va donar llibertat condicional a 21 reclusos terroristes per malaltia i en va acostar al País Basc 43 més, durant el segrest d'Ortega Lara "per treure arguments a la banda".

Zapatero ha recordat que un dels excarcerats, Iñaki Bilbao, va matar dos anys després un regidor socialista i ha revelat que el govern popular va reduir 350 dies la condemna del mateix De Juana per haver escrit un llibre on es defensava ETA i el va portar de Melilla a la Península.

Pel president del govern, el PP ha actuat amb "hipocresia i cinisme" i per primer cop l'oposició s'ha centrat en la política antiterrorista i no en la "lleial col·laboració" en aquesta matèria.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut