Madrid

Zapatero diu que la proposta de contracte per a immigrants de Rajoy és "supèrflua" i Rubalcaba, que "fa tuf de xenofòbia"

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha llançat crítiques a la proposta del líder de l'oposició, Mariano Rajoy, de fer signar un contracte amb validesa jurídica als immigrants, perquè, segons ell, els drets i els deures dels nouvinguts ja estan recollits per llei. Zapatero, doncs, creu que és una proposta "absolutament supèrflua" i buida de contingut. El president espanyol, a més, s'ha defensat de les crítiques rebudes per l'última regularització massiva d'immigrants recordant que quan Rajoy era ministre de l'Interior en va legalitzar 250.000. El ministre actual de la cartera, Alfredo Pérez Rubacaba, ha anat molt més enllà i ha dit que la proposta fa "tuf de xenofòbia".

Actualitzat
Les reaccions a la proposta electoral del candidat del Partit Popular de crear una mena de "contracte d'integració" per als estrangers que es vulguin quedar a Espanya més d'un any, una mesura molt similar a la que el president de França, Nicolas Sarkozy, va posar en marxa al país veí quan era ministre de l'Interior, no s'han fet esperar.

La idea del contracte ha suscitat les crítiques del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que l'ha qualificat de superflu, perquè els immigrants ja saben que han de complir les lleis i que si no tenen la residència seran expulsats.

Zapatero ha recalcat el "gran esforç" que s'ha fet per gestionar les repatriacions, que han permès expulsar 330.000 immigrants sense papers aquesta legislatura, i ha insistit que els nouvinguts ja "tenen un contracte de drets i deures que és a les lleis".

Sobre l'última regularització massiva d'immigrants portada a terme pel govern espanyol, i que també ha estat objecte de les crítiques populars, el president espanyol ha recordat que l'origen de la mesura van ser els 700.000 estrangers en situació il·legal que l'últim govern del PP va deixar a Espanya, i ha fet memòria, també, dels 250.000 immigrants que van aconseguir els papers amb les regularitzacions portades a terme per Rajoy quan era ministre de l'Interior.

El líder del PSOE, a més, ha afirmat que si el que vol Rajoy és copiar el model francès, ha de saber que el desig de Sarkozy és "sumar-se a Espanya".

Rubalcaba va més enllà

El ministre de l'Interior ha estat força més dur que el president Zapatero a l'hora de valorar la proposta del líder de l'oposició. Ha assegurat que és "fum" i que fa "tuf de xenofòbia". A més, considera que és pròpia d'algú que s'ha escorat molt a la dreta, com és el cas del PP.

Rubalcaba, a més, lamenta que el PP entri al terreny pantanós dels costums i les tradicions i ha afirmat que les lleis espanyoles sobre immigració són exactament les mateixes que quan governava el PP. 
Anar al contingut