Wuhan: la zona zero del coronavirus reprèn la normalitat després de 76 dies confinada

Els 11 milions de ciutadans de Wuhan han estat onze setmanes en un ferri confinament

RedaccióActualitzat

Wuhan comença el retorn a la normalitat. La ciutat de la Xina on va començar la pandèmia de la Covid-19, que ja s'ha escampat per més 200 estats i territoris i ha causat la mort de més de 80.000 persones, viu aquest dimecres el primer dia sense confinament després d'onze setmanes de quarantena.

Els 11 milions de ciutadans de Wuhan han estat, exactament, 76 dies sense poder sortir de casa.

Des de les zero hores d'aquest 8 d'abril ja poden fer-ho totes aquelles persones que tenen el codi verd de salut al seu telèfon mòbil, que vol dir que no tenen cap símptoma o que han completat les quarantenes necessàries.

Quan s'ha aixecat el confinament ja hi havia cotxes fent cua, esperant poder passar els controls d'accés a les autopistes.

 

Cues per passar un peatge el primer dia sense confinament a la ciutat xinesa de Wuhan (Reuters)


A Hankou, l'estació central de ferrocarril, milers de persones ja compren bitllets i agafen trens per viatjar arreu de la Xina. Ja s'han venut més de 55.000 bitllets de tren.

Als afores de la ciutat, la nova estació d'alta velocitat i l'aeroport també registren una afluència notable de viatgers. S'han venut més de 10.000 bitllets d'avió.

Dins la ciutat, també tornen a circular els taxis.

Les autoritats xineses havien anunciat fa uns dies la fi del confinament de Wuhan aquest 8 d'abril, perquè consideren que la Covid-19 hi està sota control.

Dilluns de la setmana passada ja van obrir grans centres comercials. També s'han reprès activitats a l'aire lliure, com el popular esport del bàdminton.

 

A Wuhan, arran de l'aixecament del confinament ja s'han venut 10.000 bitllets d'avió (Reuters/Aly Song)


El tancament de la ciutat va començar el 23 de gener, quan va quedar clar que el nou coronavirus era molt contagiós i potencialment mortal.

A Wuhan s'han contagiat 50.000 persones, més del 60 per cent dels més de 81.000 casos declarats per la Xina, i n'han mort més de 2.500, el 80 per cent de totes les víctimes mortals del país.

En les últimes tres setmanes, per contra, només hi ha hagut 3 contagis.

Ara, en canvi, la principal preocupació del govern xinès no és Wuhan ni la província de Hubei, sinó el repunt de casos importats i asimptomàtics en altres parts del país.

Per això el retorn a la situació anterior a la pandèmia es fa sota estrictes mesures de control de la salut dels ciutadans de tota la Xina, que per desplaçar-se han d'escanejar un codi QR i se'ls mesura la temperatura.

Els ciutadans que arriben a la capital, Pequín, han de passar un doble control de test de coronavirus.

Confinament d'una altra ciutat

Mentre la Xina celebra l'aixecament del confinament de Wuhan, una ciutat, Suifenhe, ha anunciat que posa en marxa mesures semblants per contenir l'expansió del coronavirus.

Suifenhe és a la província de Heilongjiang, a l'extrem nord-est del país, a tocar de la frontera amb Rússia. El nombre de nous contagis diaris ha pujat fins a 25, fet que les autoritats locals atribueixen a l'arribada de viatgers procedents del país veí.

ARXIVAT A:
Coronavirus Xina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut