Julian Assange darrere d'una finestra de l'ambaixada de l'Equador a Londres (Reuters)
Julian Assange darrere d'una finestra de l'ambaixada de l'Equador a Londres (Reuters)
Wahington

Wikileaks difon documents que demostren que els EUA van espiar Ban Ki-moon

L'organització de Julian Assange també revela que l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana ha espiat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i l'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi

RedaccióActualitzat

L'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) va espiar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, l'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi i el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon. Així ho revelen nous documents difosos pel portal Wikileaks.

L'organització de Julian Assange va provocar un autèntic terratrèmol diplomàtic quan fa temps va informar de les escoltes a la cancellera alemanya, Angela Merkel. Però sobretot es va donar a conèixer fa sis anys, quan va publicar documents secrets de les guerres de l'Afganistan i de l'Iraq.

En aquestes noves revelacions, Wikileaks assenyala que hi ha diverses converses interceptades entre Ban Ki-moon i la cancellera alemanya, Angela Merkel, i entre ministres de Comerç de la Unió Europea i el Japó. També va interceptar detalls d'una trobada privada entre Merkel, Berlusconi i l'expresident de França Nicolas Sarkozy. Concretament, els documents descobreixen el contingut de les converses entre Ban i Merkel sobre el canvi climàtic, de Netanyahu demanant a Berlusconi que l'ajudés a aconseguir un acord amb Obama, i de Sarkozy advertint Berlusconi que el sistema bancari italià estava a punt d'explotar.

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha dit que aquests documents "revelen com les trobades entre Ban i Merkel per intentar salvar el planeta del canvi climàtic han estat interceptats per un país que intenta protegir les seves principals companyies petroleres".

Anar al contingut