Vox va rebre 800.000 euros de l'oposició iraniana per a les europees del 2014
Vidal-Quadras va encapçalar la llista de Vox a les eleccions europees el 2014 (EFE)
Madrid

Vox va rebre 800.000 euros de l'oposició iraniana per a les europees del 2014

El cap de llista era Aleix Vidal-Quadras, que s'ha fet responsable d'aquest finançament

RedaccióActualitzat

Pocs mesos després de la seva fundació, Vox es va presentar a les eleccions europees del 2014 amb una llista encapçalada per l'ex-dirigent del PP Aleix Vidal-Quadras.

Per al finançament de la campanya electoral, el partit va recaptar al voltant d'1 milió d'euros, però no va aconseguir cap escó al Parlament Europeu.

Després d'aquest fracàs, Vidal-Quadras va deixar el partit, que va passar a ser liderat pel secretari general i fundador Santiago Abascal, també ex del PP.

 

Notícia relacionada - gener 2014: Ortega Lara i l'exdirigent del PP basc Santiago Abascal creen un nou partit polític

 

El 80% aportat pel CNRI

El diari "El País" ha revelat aquest diumenge que el 80% dels diners que van aconseguir per a aquella primera campanya van aportar-los membres del Consell Nacional de la Resistència de l'Iran, el CNRI.

Aquesta organització, que té la seu a París, està formada per exiliats iranians que lluiten contra el règim que governa el país des de la revolució islàmica del 1980.

Segons el diari, el partit d'Abascal va rebre gairebé 150 grans donatius d'aquests exiliats en pocs mesos. El motiu hauria estat la relació personal de Vidal-Quadras amb el CNRI.

Noticia relacionada - gener 2014: Vidal-Quadras deixa el PP després de trenta anys i fitxa per la nova formació Vox

 

Santiago Abascal i Aleix Vidal-Quadras, el 2014 durant la campanya de les europees


Vidal-Quadras i l'oposició iraniana

Aquesta relació s'hauria iniciat el 1999, quan Vidal-Quadras era eurodiputat del PP. Els responsables d'aquest organisme opositor l'haurien contactat perquè els ajudés a millorar la seva reputació als països occidentals.

Altres polítics contactats pel CNRI haurien estat els republicans dels EUA John McCain, Rudolf Giuliani i Newt Gingrich, la colombiana Ingrid Betancourt i l'expresident espanyol Rodríguez Zapatero.

Segons "El País", Vidal-Quadras hauria mantingut una relació molt estreta amb aquesta organització, amb l'assistència a desenes d'actes, com ara la visita a un camp de combatents a l'Irak, el 2009.

Notícia relacionada - novembre 2014: VOX es querella contra Rajoy per desistiment de les seves funcions el 9-N


Organització terrorista fins al 2009

Precisament aquest any, el CNRI va aconseguir que la Unió Europea deixés de considerar-lo una organització terrorista. El 2012 van ser els Estats Units el país que els va treure de la seva llista negra.

El diari assegura que Vidal-Quadras els ha explicat que els membres del CNRI el consideraven un "protector":

"Els donants eren persones que no tenien res a veure amb Vox. La candidatura era jo, eren donatius a la meva persona."

 

El president de Vox, Santiago Abascal, aquest dilluns a Madrid (EFE)


Abascal desmenteix haver rebut "fons iranians"

El president de Vox, Santiago Abascal, ha admès aquest dilluns la veracitat d'aquesta informació, però ha assegurat que tot és "absolutament legal":

"Ho haurà d'aclarir el Tribunal de Comptes, que té tots els nostres números, però nosaltres, en tot cas, no tenim fons iranians. Hem rebut donacions de persones que poden ser estrangeres."

En la línia del que ha explicat el diari, Abascal ha responsabilitzat Vidal-Quadras de les donacions procedents del CNRI, i ha ironitzat dient que els que "furguen" en el passat del partit poden "continuar perdent el temps."

Notícia relacionada: Vox fitxa Bannon, cap de campanya de Trump, perquè els assessori
 

El PSOE demana investigar Vox al Senat

El PSOE, per la seva banda, ha instat el PP a incloure Vox a la llista de partits investigats per la comissió d'investigació del finançament dels partits polítics del Senat.

Ho ha dit Tonxu Rodríguez, portaveu dels socialistes en aquesta cambra:

"Si no ho fan es confirmarà, un cop més, que no es tracta d'una comissió d'investigació seriosa i imparcial sinó d'una farsa."

Aquesta comissió del Senat investiga el finançament de tots els partits menys el del PP, grup que hi té majoria absoluta.

ARXIVAT A:
Vox
Anar al contingut