València

La diputada de Vox antiavortista Llanos Massó, nova presidenta de les Corts Valencianes

L'extrema dreta ocupa la presidència de la cambra després de l'acord de PP i Vox, que permetrà portar Carlos Manzón a la presidència de la Generalitat

RedaccióActualitzat

La diputada antiavortista i ultracatòlica Llanos Massó, de Vox, és la nova presidenta de les Corts Valencianes. Ha estat elegida aquest dilluns en la sessió constituïda de la cambra, amb 53 vots, els 40 dels diputats de PP i els 13 de l'extrema dreta.

Ha estat gràcies l'acord entre els populars i Vox, tancat poc després de les eleccions del 28 de maig, i que permetrà portar Carlos Manzón a la presidència de la Generalitat.

En virtut d'aquest pacte, Vox assumeix la vicepresidència primera --que ostentarà el torero Vicente Barrera, que també serà conseller de Cultura--, les conselleries d'Agricultura i de Justícia, i la presidència de les Corts Valencianes.

Vox ha mantingut en secret el nom de Massó fins mitja hora abans de la constitució de les Corts.

Per al socialista Ximo Puig, president de la Generalitat en funcions, és una "desgràcia" que Vox assumeixi aquest càrrec i ha apel·lat a la "responsabilitat" dels populars per "mantenir totes les conquestes" socials. Per això, creu que el primer que haurien de fer és reafirmar el suport al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

Des de Compromís, Joan Baldoví ha acusat els populars de "perdre qualsevol vergonya i traspassar totes les línies vermelles".
 

Protesta feminista a les portes de la cambra

Amb lemes com "fora feixistes de les institucions", desenes de persones, convocada per la Coordinadora Feminista de València, han protestat davant les Corts contra el pacte PP-Vox. 

"Volem que no hi hagi pactes amb l'extrema dreta. No volem un vicepresident que nega la violència de gènere i volem que el senyor Mazón sigui coherent amb els seus compromisos i que els mantingui", ha manifestat Cándida Barroso, la portaveu de l'entitat.

També han denunciat "censura", perquè no els han permès col·locar-se davant l'entrada del Parlament valencià.

Protesta de la Coordinadora Feminista de València
La Coordinadora Feminista de València ha convocat la protesta (EFE/ Ana Escobar)

El repartiment dels membres de la mesa ha estat un dels condicionants de les negociacions. Vox tindrà la presidència, el PP es quedarà amb dos dels llocs de la mesa del Parlament i els altres dos han recaigut en el PSPV, segona força més votada el 28M, i Compromís, un lloc cedit per els socialistes. 

Constituïdes les Corts Valencianes, la nova presidenta fixarà una data concreta per a la sessió d'investidura de Carlos Manzón, que s'ha de fer abans del 21 de juliol.
 

Qui és Llanos Massó?

Llanos Massó, de 57 anys, és la presidenta provincial de Vox a Castelló. Ha estat diputada i portaveu de Vox a les Corts des del 2019, quan l'extrema dreta va aconseguir representació per primera vegada, amb 10 escons --ara en té 17--.

Abans d'afiliar-se a Vox, l'any 2015, va formar part de l'entitat ultracatòlica Hazte Oír, responsable, entre d'altres, de campanyes amb missatges transfòbics. També va ser delegada del col·lectiu antiavortista "Castellón por la vida".

Durant la seva etapa parlamentària, entre d'altres, s'ha mostrat en contra de l'educació sexual i de la política lingüística a les escoles. Un dels moments més recordats va ser una intervenció a la cambra en què mostrava una il·lustració de diferents penis, d'un llibre de text escolar.

També s'ha posicionat negant la violència masclista i ha qüestionat l'existència de la ràdio i la televisió públiques valencianes, À punt.

Té estudis de Ciències Físiques, Ciències Religioses i audiopròtesis.

ARXIVAT A:
PPPaís ValenciàVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut