Madrid

Vox: "És una organització criminal perquè tenien un relat estable i indefinit"

L'extrema dreta, que exerceix l'acusació popular, recorda en el seu al·legat el rei, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i els magistrats morts Ramírez Sunyer, Romero de Tejada i Maza

Irene VaquéActualitzat

Vox ha argumentat, en les conclusions finals del judici del procés, per què acusa els líders independentistes d'organització criminal. Javier Ortega Smith, secretari general del partit d'extrema dreta, s'ha referit a qüestions com que van actuar com una agrupació "de més de dues persones" o que la seva activitat es va allargar en el temps: 

"Es manté de manera estable al llarg del temps amb dos objectius. Primer, un govern de transició. I segon, l'execució, mitjançant el govern, del nou estat independent." 

Prova d'aquesta activitat continuada són, ha citat Ortega Smith, organismes com el Consell Assessor per la Transició Nacional, la consulta del 9N, el full ruta de l'ANC, la llei de transitoritetat o la del referèndum, que configuren un "relat estable i indefinit". 

Un altre supòsit de l'organització criminal que Vox és la coordinació: 

"Aquesta organització criminal van tenir una unitat d'acció. Els fets que s'han vist en el judici no es van fer amb caràcter individual. Encara que es jutgin conductes individuals, formaven part d'un grup. Eren accions prefectament planificades." 

 


Com a mostres de la planificació, ha citat el document Enfocats. "No és en sí la prova dels fets, és la prova que ratifica uns fets que ja havien sigut prèviament provats, on es reflecteix la que ha sigut l'estratègia de l'organització criminal", ha considerat. "És el full de ruta de com arribar a l'estat propi, provocant inestabilitat política i econòmica, forçant l'Estat a una suposada negociació i en cas que, com va passar, l'Estat no cedís, dur a terme un referèndum de manera forçosa per declarar la independència." 

També hi ha afegit la creació d'una Hisenda pública, un poder judicial, un servei diplomàtic i una estratègia de comunicació en la qual engloben TV3

"Hi hauria una estratègia de comunicació. Una estratègia perfectament dissenyada per a la comunicació interna nacional, a través de la TV3 i altres mitjans, i una estratègia de comunicació a l'exterior que duia a terme Diplocat per intentar traslladar un relat fals del que estava passant i el victimisme davant la comunitat internacional, de la suposada vulneració de drets."

L'acusació popular ha manifestat que l'objectiu final dels acusats era la rebel·lió: 

"La finalita delicitiva, sense cap dubte, és la de rebel·lió, sens dubte necessària la del delicte de desobediència i malversació, però el fi últim era la rebel·lió. Rebel·lió que atempta contra les pròpies institucions, a diferència de la sedició, que tan sols atempta contra el normal funcionament d'aquestes institucions." 

 

Vox demana una sentència amb efectes dissuasiu


Per tot plegat, i tenint en compte que Vox manté l'acusació de rebel·lió i malversació contra la majoria dels encausats, Ortega Smith ha defensat una condemna exemplar que tingui un efecte dissuasiu:

"No hi podrà haver justícia si no es dicta una sentència amb penes d'acord amb la gravetat dels delictes, els més grans que es poden cometre en una ordenament constitucional. El de rebel·lió. Perquè aquestes penes han de complir una doble finalitat: la del càstig, de sanció als culpables, però també la dissuassòria, perquè mai més ningú s'atreveixi a atemptar contra l'ordre constitucional." 

Si la sentència recull aquests dos objectius, ha afegit, "haurà triomfat l'estat de dret, la democràcia, la justícia, la sobirania nacional, que correspon a la totalitat del poble espanyol i, en definitiva, haurà triomfat la nació espanyola".
 

Record per al rei, els policies i els fiscals i el jutge morts

El representant de Vox ha agraït i recordat, en el seu al·legat, la tasca de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i la "professionalitat, treball, lleialtat institucional i, per què no dir-ho, la valentia de persones que avui, tristament, no estan entre nosaltres".

Entre aquests, ha citat l'extitular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona Juan Antonio Ramírez Sunyer, l'exfiscal superior de Catalunya José María Romero de Tejada i l'exfiscal general de l'Estat José Manuel Maza

Javier Ortega Smith ha tret pit i ha recordat que la causa judicial contra el procés va començar "no per causalitat" sinó per la querella que Vox va presentar al jutjat d'instrucció número 13. 

 

 

La primera part de la intervenció de Vox ha anat a càrrec de Pedro Fernández, que ha destacat la "impagable tasca de la nostra heroica Guàrdia Civil, la nostra heroica Policia Naiconal" en defensa "de l'autoritat demostrada el 3 d'octubre per sa majestat el rei, a favor de la unitat d'Espanya. 

Fernández s'ha referit als encausats com a "acusats colpistes" i ha dit que "van voler culminar un innovador procés colpista en un estat de dret." També ha recordat que, com a càrrecs públics, es van "comprometre a preservar i complir" la Constitució "encara que fos amb fórmules per intentar salvar aquesta situació". 
 

Vox demana penes de 74 anys de presó per als acusats. 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut