Viure dos mesos amb el sou de mig mes pels endarreriments en el pagament dels ERTO

Els treballadors amb salaris precaris, els més afectats: "Hi ha dies que m'he de saltar el berenar dels nens perquè si no és impossible"

Maria Fernández NogueraActualitzat

L'allau d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) derivada de l'aturada de l'activitat econòmica en molts sectors pel coronavirus ha portat el col·lapse a les oficines públiques d'ocupació. I això ha fet que la majoria de treballadors afectats per un ERTO a mitjans de març no hagin cobrat la prestació d'atur aquest mes d'abril.

Per tant, durant aquests dos mesos han de passar amb el salari de només mig mes. Una situació que colpeja especialment els treballadors amb sous més precaris i sense gaire capacitat d'estalvi.

La previsió del Ministeri de Treball és que comencin a cobrar a partir del 3 de maig, ja que els bancs s'han avingut a avançar uns dies el pagament de les prestacions d'atur, que normalment es fa a partir del dia 10 de cada mes.

El Víctor Muñoz i la seva parella treballen al Burger King. Cobren al voltant de 900 euros mensuals cadascun i tots dos estan afectats per un ERTO des del 14 de març, quan es va declarar l'estat d'alarma. Tenen dos fills.

"Estem, literalment, en números vermells. I m'afecta molt, perquè tinc dos nens. Hi ha dies que intento enganyar-los saltant-me el berenar, per exemple, per intentar estalviar, perquè si no és impossible."

 

L'Adrián Alonso treballa a la cadena holandesa de botigues Hema i també té el contracte suspès temporalment des del 14 de març. Com a la restauració, al comerç els sous també són força precaris. A la seva empresa ronden els 950 euros a jornada completa, però la majoria de treballadors tenen mitja jornada i en cobren al voltant de 500.

"Amb l'ERTO només vam cobrar els 13 primers dies de març i per a la gent que està a mitja jornada --o jo, que no estic a jornada completa-- això suposa cobrar uns 200 o 300 euros aquest mes. I com que no hem cobrat l'atur aquest mes d'abril, això per a la gent és totalment impossible. Has de pagar llum, lloguer, menjar..."

 

Amb aquests sous tan baixos, els treballadors es troben amb un problema afegit: la prestació no és del 100% del seu salari, sinó del 70% de la base reguladora de la nòmina. En alguns casos, l'empresa ha decidit compensar el que faltaria fins a la totalitat del salari del treballador, o si més no una part, però no és el cas ni de Burger King ni de Hema, on treballen el Víctor i l'Adrián.

A ells l'empresa tampoc els ha fet cap avançament econòmic per compensar el retard en el cobrament de la prestació. Però hi ha altres companyies, com la de la Maite, treballadora de la indústria Denso, que sí que han avançat el sou als treballadors per ajudar-los a subsistir aquestes setmanes.

"La meva empresa va fer l'ERTO el 23 de març i el comitè d'empresa va pactar amb l'empresa que els dies que estiguem fins que el SEPE [el servei estatal d'ocupació] ens pagués, l'empresa ens avançava el sou."

 

Per a la majoria, trobar una feina durant el confinament no és una opció viable. Però alguns han tingut la sort de poder compensar la pèrdua d'ingressos derivada de l'ERTO amb una nova ocupació. Adrián Alonso:

"Jo he tingut la sort de trobar una altra feina. Vaig començar a treballar en un supermercat a finals de març, però entenc que la majoria de la gent no ha tingut aquesta sort."

 

Un de cada quatre treballadors catalans ja està afectat per un ERTO. I la xifra d'empreses que han hagut de prescindir temporalment de part o tota la plantilla no para de créixer cada dia. Al col·lapse de les oficines estatals d'ocupació, cal sumar-hi el fet que hi ha empreses que han tramitat tard els expedients.

Tot plegat ha fet que la majoria de treballadors que estan en ERTO des de mitjans de març, quan es va declarar l'estat d'alarma, encara no hagin vist ni un euro de la prestació. Hauran d'esperar, com a mínim, fins al 3 de maig.  

La saturació al SEPE  --el Servei Públic d'Ocupació Estatal-- és tan forta que diverses fonts apunten la possibilitat que hi hagi treballadors que no cobrin la prestació fins al juny, moment en què s'abonarien les quantitats de març, abril i maig.

Tot i això, des del Ministeri de Treball asseguren que faran tots els possibles perquè tots els treballadors afectats puguin cobrar al maig.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAturPrecarietat laboralCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut