"Ús científic": l'excusa del Japó per saltar-se la moratòria i caçar 177 balenes

Esther MiróActualitzat

La flota japonesa ha capturat 177 balenes en una campanya de tres mesos pel Pacífic. Això pot semblar contradictori amb el fet que el Japó signés la moratòria de la Comissió Balenera Internacional, que en prohibeix totalment la pesca comercial des de fa 32 anys. Però feta la llei, feta la trampa.

El que està permès és capturar-ne amb finalitats científiques. Això sí, el permís l'expedeix el mateix país interessat. Això és el que ha fet el Japó tots aquests anys, malgrat les crítiques d'altres països membres i d'associacions ecologistes i animalistes.

Un altre signant de l'acord, Islàndia, va decidir utilitzar la mateixa estratègia als anys 90, mentre que Noruega ha negat sempre la validesa de la moratòria.

 

Notícia relacionada: Grindadráp, la tradició que tenyeix de vermell el mar amb sang de balena

 

La caça de la balena és una tradició centenària al Japó, i, pel que sembla, no tenen cap intenció de renunciar-hi. De fet, volen presentar els resultats dels seus últims estudis a la pròxima trobada de la Comissió Balenera --al setembre--. Uns resultats que defensen la teoria que aquests cetacis ja no corren perill d'extinció, i que s'ha de poder reprendre la captura comercial.

 

 

Consum a la baixa

A ningú se li escapa que la carn de les balenes que han caçat amb les declarades finalitats científiques ha acabat al plat d'algú. Però, curiosament, el consum i, per tant, la demanda de carn de balena ha baixat molt al Japó.

 

Notícia relacionada: La matança de dofins i balenes a Taiji

 

Des que als anys seixanta, recuperats de la Segona Guerra Mundial, van començar a importar carn de porc i vacum dels Estats Units i Austràlia, la de balena ha perdut mercat. Hi ha qui atribueix la seva persistència a pescar-la a una curiosa raó: cap govern vol ser el responsable de deixar sense feina els que treballen en aquesta indústria.

És una qüestió d'honor --i també una manera de mantenir el vot de molts electors-- la que fa que cap polític nipó s'hagi decidit a dir que potser no els cal seguir matant balenes.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut