Uns 2.600 alumnes de totes les escoles del Pirineu practiquen esquí a través del programa Esport Blanc Escolar

ACN Barcelona - El programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d'hivern entre l'alumnat de 3r i 4t de primària ja té en marxa l'onzena edició consecutiva al Pirineu. En els pròxims tres mesos, la iniciativa aproparà els esports de neu i els seus valors a prop de 2.600 alumnes de 64 centres educatius públics i concertats de nou comarques del Pirineu, un més que l'any passat. Emmarcat en el Pla Estratègic d'Esports d'Hivern de Catalunya 2012-2022, el programa té com a objectiu impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d'hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil que viu a les comarques pirinenques. Durant les onze edicions que s'ha dut a terme, comptant la d'enguany, hi hauran participat més de 10.000 nens.

Esportcat, del Departament de la Presidència, i el Departament d'Educació, com a impulsors del programa, posen en marxa una activitat que s'allargarà fins a principis d'abril i que enguany torna a comptar amb totes les escoles pirinenques. Diverses estacions de muntanya ja han acollit les primeres activitats del programa i en els pròxims dies s'hi aniran incorporant la resta de centres per oferir sessions d'esquí alpí, esquí de fons i surf de neu.

Per comarques, el programa beneficiarà enguany uns 323 alumnes de 3r i 4t de primària de 8 centres educatius de l'Alt Urgell, 65 de 2 centres de l'Alta Ribagorça, 712 alumnes de 19 escoles del Berguedà, 304 de 8 centres de la Cerdanya, 214 de 4 escoles del Pallars Jussà, 82 escolars de 3 centres Pallars Sobirà, 396 de 10 escoles Ripollès, 300 de 7 centres del Solsonès i 188 alumnes de 3 escoles de la Val d'Aran.

Sessions integrades en el programa d'educació física

L'EBE s'emmarca en l'aposta de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física per l'esport circular, on es parteix de la seva promoció entre els més petits per ajudar a crear una base que nodreixi les següents etapes esportives fins a arribar a l'elit. L'altra finalitat és educar mitjançant l'esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i dels tècnics d'esport.

El Departament d'Educació considera un valor que aquesta activitat s'abordi de manera transversal amb altres àmbits del currículum i incorpori aspectes de coneixement del medi, de llengua i de valors. Una de les accions promogudes aquest curs ha estat la formació "Esport Blanc Escolar, una oportunitat per treballar de forma global" per tal de donar més eines a les persones docents dels centres adherits al programa perquè l'EBE sigui l'eix al voltant del qual es vertebrin aprenentatges globalitzats i en context per promoure aprenentatges significatius i vivencials per a tot l'alumnat participant.

El programa, que va néixer el curs 2013-14 amb només 142 alumnes, està integrat a la matèria d'educació física, es duu a terme en horari lectiu i consta d'entre 6 i 8 sessions. Aquest curs es tornarà a organitzar la jornada final de Graduació de Neu en diferents seus, una trobada entre les escoles del programa EBE per graduar l'alumnat de 4t de primària que hi hagi participat, en la qual es treballen totes les activitats del mateix amb un caire lúdic-competitiu. La jornada tindrà lloc en diverses dates a finals de març.

Per fer realitat el programa, el Govern compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, els Consells Esportius del Pirineu, les estacions d'esquí (Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, Mancomunitat d'Esquí Nòrdic, i estacions de Boí i de Port del Comte), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els Consells Comarcals, les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, i el Conselh Generau d'Aran.

L'èxit del programa Esport Blanc Escolar ha comportat que hagi estat premiat en diverses ocasions amb els 'Snowkidz Award', atorgats cada dos anys per la Federació Internacional d'Esquí (FIS). A banda, enguany ha rebut el reconeixement de la Federació Espanyola d'Esports d'Hivern (RFEDI), juntament amb la resta de programes de Promoció Escolar de la FCEH, amb el 1r Premi del Guardó "Descubre la Nieve 2023-2024", per la qual cosa, podrà tornar a optar als 'Snowkidz Awards' d'enguany, que reconeixen els projectes de promoció esportiva dels esports de neu per als més joves.

Anar al contingut