Gavà

Una violenta explosió de gas a Gavà causa 28 ferits, 24 dels quals greus o molt greus

Un total de 28 ferits, dels quals 24 estan greus o molt greus i 7 són menors, és el balanç d'una explosió de gas que hi ha hagut aquesta matinada a Gavà, en un edifici de 3 plantes al número 1 del carrer Vicenç Bou, al barri de Ca n'Espinós. La forta deflagració ha causat un incendi i l'esfondrament de totes les façanes de l'edifici, que s'haurà d'enderrocar. Els ferits, 6 dels quals estan molt greus, ja que tenen cremades importants, han estat traslladats a diversos hospitals però la majoria són a la Vall d'Hebron de Barcelona. Ha calgut desallotjar també una cinquantena de veïns de les vivendes que són a la vora de l'immoble afectat, que ja han pogut tornar a casa seva. Els veïns denuncien que els bombers han trigat mitja hora a arribar, però el conseller Saura ha parlat de "rapidesa exemplar".

Actualitzat
Els fets han passat a les 3 de la matinada, hora en què els bombers han rebut l'avís, quan hi ha hagut una explosió que tot apunta que ha estat de gas. El balanç de víctimes és de 28 ferits, dels quals la gran majoria, 24, estan greus o molt greus, i 4 tenen ferides lleus. A la Vall d'Hebron hi ha 12 dels ferits.

Cinc d'ells són menors, 3 dels quals estan greus o molt greus, tenen cremades que van del 15 al 85% del cos i necessiten ventilació assistida. Pel que fa als adults, són 7: 6 estan greus o molt greus, amb cremades de primer o segon grau, i el setè té el 98% del cos cremat. També tots 6 necessiten ventilació. A més, a la Vall d'Hebron s'espera que hi arribin 4 ferits més, 2 nens de menys de 10 anys provinents de Sant Joan de Déu que es troben estables i 2 més de l'Hospital Clínic, que estan a l'UCI, molt greus, i tenen entre el 60 i el 90% del cos cremat.

També hi ha ferits a l'Hospital de Bellvitge, concretament 6. Tres són a l'UCI i estan greus. Finalment, a Viladecans, on hi ha els 4 lleus. A mig matí, el nombre de ferits que continuaven ingressats, era de 24, és dir, els que estan greus o molt greus, segons ha informat la consellera de Salut, Marina Geli.

Geli també ha explicat que per traslladar tots els ferits s'han fet servir un total de 27 ambulàncies i que, des de primera hora del matí un equip de psicòlegs s'ha traslladat als centres hospitalaris per atendre els familiars.

Mig centenar de desallotjats

L'edifici on han passat els fets, de 3 plantes, està situat al número 1 del carrer de Vicenç Bou, al barri de Ca n'Espinós de Gavà. S'ha hagut de desallotjar mig centenar de veïns de les vivendes que són a la vora de l'immoble afectat. L'Ajuntament ha habilitat un centre cívic perquè poguessin passar-hi el tràngol i on han rebut atenció i informació, però des del primer moment molts veïns han estat al carrer, abrigats amb mantes i pendents de les novetats.

Cap a quarts de nou del matí els veïns desallotjats de casa seva de manera preventiva han pogut tornar als seus domicilis. Es tracta dels que viuen als edificis contigus de l'afectat. Els bombers els han permès que tornessin a casa després de constatar que no hi havia cap risc.

Ferits evacuats pels mateixos veïns


L'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha explicat a primera hora que els bombers han actuat amb molta rapidesa, però, tot i això, alguns veïns de la zona s'han queixat precisament del contrari: asseguren que han trigat mitja hora a arribar i que han estat ells mateixos els que han traslladat molts dels ferits als centres hospitalaris. De fet, es parla de 19 ferits que han estat evacuats abans de l'arribada dels bombers. El conseller Saura ha destacat, des del lloc dels fets, la "rapidesa exemplar" dels serveis d'emergència.

Estructura molt malmesa

Pel que fa a l'immoble, ha quedat pràcticament en estat de ruïna. Les 4 façanes s'han enfonsat com a conseqüència de la deflagració i l'estructura també ha quedat molt perjudicada i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ja ha dit que s'haurà d'enderrocar, perquè "l'afectació és greu".

L'incendi posterior a l'explosió ha afectat especialment la planta baixa de l'immoble, on podria haver tingut l'origen l'explosió. Es tracta d'un edifici aïllat i en cadascuna de les plantes hi ha quatre habitatges. La façana tenia aproximadament 40 metres de llargada i 15 de fondària. Baltasar ha explicat que els habitatges són propietat d'Adigsa, empresa que pertany a la Generalitat, i que els veïns els ocupaven en règim de lloguer.

S'investiga l'origen de l'explosió


A més de la Policia Local, els Mossos d'Esquadra i dotacions dels bombers, tècnics de la companyia Gas Natural són al lloc dels fets per començar a investigar què ha pogut passar. Sembla força clar que l'explosió ha estat de gas, tot i que no se sap encara si es tractaria de gas natural o butà. Si es confirma, però, serà la quarta explosió greu relacionada amb el gas en els últims tres anys a Catalunya.

De moment, sobre l'origen de la deflagració, el conseller d'Interior, Joan Saura, ha explicat que abans del sinistre hi ha hagut una fuita d'aigua. Ara, doncs, les investigacions se centren a esbrinar si aquesta fuita ha tingut res a veure amb l'explosió. Mentrestant, el subministrament de gas està tallat a tota la zona. A la finca sinistrada es combinava el gas natural i el gas butà. De fet, el barri de Ca n'Espinós és un barri de treballadors on moltes de les finques són antigues i conserven encara gas butà.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut