Entredos, la fusió de les dues grans empreses catalanes del sector, ha acumulat problemes (ACN / Pere Francesch)

Una vintena d'editorials confien en una distribuïdora basca després del caos d'Entredos

Després d'una tardor en què s'han deixat de vendre milers de llibres, els problemes en la distribució es van resolent, però segueixen fent patir el sector

Virgínia MartíActualitzat

Els problemes en la distribució de llibres que fa mesos que s'arrosseguen a Catalunya han portat de corcoll editorials i llibreters, i també molts lectors, que no sabien quan rebrien els llibres que havien encarregat.

Ara, sembla que la situació es va normalitzant i que la campanya de Nadal s'ha salvat, però, tot i això, moltes editorials parlen de caigudes de vendes i de facturació importants aquesta tardor.

És per això que ja n'hi ha una vintena que han decidit marxar d'Entredos, la distribuïdora nascuda de la fusió de les dues grans empreses catalanes del sector. I s'espera que no sigui el darrer moviment.


Una fusió, a l'origen del problema

Tot comença amb la fusió, l'any passat, d'Àgora i Les Punxes, de la qual va néixer Entredos Logistics. Es volia convertir en un gran operador logístic, però ha resultat ser un gegant amb peus de fang. La posada en marxa, a finals d'agost, del gran magatzem robotitzat d'Entredos a la Granada, a l'Alt Penedès, va ser un gran desgavell.

Entredos dona servei a 200 editorials i 2.500 llibreries de tot l'Estat. Té uns 14 milions de llibres, però el sistema per localitzar-los i enviar-los a les llibreries no va funcionar com s'esperava. Les llibreries només rebien les novetats, no totes i amb comptagotes, i les reposicions i llibres de fons no arribaven.

El problema va arribar a ser tan greu, que es van acabar fent presentacions sense que el llibre hagués arribat. O encàrrecs fets a finals d'agost, van arribar dos mesos després.

Per això, la vintena d'editorials agrupades a Xarxa de Llibres, com Bromera, Angle o Cossetània, han decidit contractar una distribuïdora basca i deixar de treballar amb Entredos, que mai ha volgut parlar públicament del problema.

"Era un projecte de futur que havia de servir al sector editorial de Catalunya, que és una potència, per tenir una base industrial moderna, competitiva i poder competir de tu a tu amb els grans gegants, servir els llibres al cap de 24 hores, com Amazon, per tant, era un projecte que tenia tot el sentit per donar múscul al sector, però s'ha torçat", assegura Enric Faura, director de la comercialitzadora Xarxa de Llibres, que és un bon coneixedor del sector.

Grans pèrdues a les editorials

La crisi d'Entredos ha provocat que, aquesta tardor, les editorials catalanes hagin deixat de vendre milers de llibres, amb caigudes de facturació d'entre el 20% i el 60%, i algunes ja han demanat les ajudes en forma de préstecs que ha activat el govern català.

El sector ha viscut una situació difícil. "El posa molt en risc, perquè totes les editorials han deixat de facturar molts diners i això els causa un perjudici econòmic directe i irrecuperable i és greu", assegura Faura.

Explica que, des de principis de novembre, la situació ha anat millorant, però el patiment i els perjudicis han estat molt grans.


Les llibreries salven el Nadal

A les llibreries, que també han patit molt pels problemes de distribució, la campanya de Nadal ha anat millor del que s'esperava. Van fer les comandes amb més temps, sobre la llista de llibres que Entredos va dir que podia garantir, i han pogut atendre la major part dels encàrrecs.

"Han anat entrant els llibres, potser no amb l'agilitat que entraven abans del canvi de magatzem, però sí que han anat complint bastant. No han entrat tots els que volíem, alguns llibres ja et deien que no els tenien controlats i el que hem fet és buscar-nos la vida entre llibreries per poder servir els clients", assegura Sílvia Mir, de la llibreria L'Odissea, de Vilafranca del Penedès.

Ara, salvada la campanya de Nadal, el sector afronta Sant Jordi amb més tranquil·litat i espera que, durant els mesos que falten, els problemes s'hagin resolt del tot.

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut