Una nena de 12 anys supera la Covid després de 45 dies ingressada per una complicació

La Pilar estava en estat crític per la inflamació del múscul del cor i la van portar des de Mallorca, on viu, a l'Hospital Vall d'Hebron, en un trasllat molt complicat

Actualitzat

La Pilar té 12 anys i s'ha curat de la Covid després d'estar un mes i mig a l'hospital, inclosos 17 dies a l'UCI. La van ingressar a l'hospital Son Espases de Palma, però la van haver de portar, en estat crític, al Vall d'Hebron. És un cas excepcional, perquè la majoria de nanos passen la Covid de manera lleu.

Ara torna a ser a casa, a Mallorca, on s'acaba de recuperar i ha de fer rehabilitació. El que li fa més il·lusió, diu, és "anar a l'Institut i veure les meves amigues i els professors nous".


Síndrome molt infreqüent

La Covid li va provocar una complicació molt greu al cor causada per una síndrome inflamatòria. Se'n diu SIM-Ped, síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica, una malaltia molt infreqüent que pot provocar la fallada de diversos òrgans i, de manera més greu, del cor, com explica el cap de l'UCI pediàtrica del Vall d'Hebron, Joan Balcells:

"Com si el virus estigués atacant el cor. Normalment és transitori, però fins que passen els dies, que això es recupera, si hi ha un moment que el cor deixa de funcionar, fa falta fer alguna cosa perquè continuïs viu durant aquests dies."

 

La pacient amb l'equip que la va atendre a Barcelona (Vall d'Hebron)

 

Un equip del Vall d'Hebron va haver d'anar a buscar la Pilar a Mallorca, estabilitzar-la i portar-la a l'UCI pediàtrica. El trasllat es va fer en un avió de l'exèrcit, amb l'escorta de la Guàrdia Civil i l'ajuda del SAMUR, el Servei d'Urgències de Madrid.

A Barcelona, els esperaven els Mossos, els Bombers i el SEM. "El trasllat va ser complex, sobretot perquè amb la Covid tot és amb aïllament", explica el doctor Balcells.


Una màquina fa de cor

Per mantenir-la amb vida, es va utilitzar una màquina, l'ECMO, que fa la funció del cor fora del cos, de manera que l'òrgan pot descansar mentre el tractament li fa efecte. El Vall d'Hebron va portar la màquina fins a l'illa, la van connectar a la Pilar i van portar la nena a Barcelona amb l'avió medicalitzat.

La síndrome inflamatòria es veu sobretot en pacients d'entre 10 i 14 anys. Des que va començar la pandèmia, al Vall d'Hebron només n'han tingut quatre casos.

 

Normalment, la Covid porta poques complicacions en els nens. "Algun sí que ha requerit UCI, però lluny de la situació en què ha estat aquesta pacient", segons Susana Melendo, adjunta d'Infectologia Pediàtrica de l'hospital.

I, com diu el doctor Joan Balcells, "el pronòstic és excel·lent. Dels nens que han ingressat a l'UCI per Covid, en el nostre cas, fins avui, s'han recuperat tots".
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut