Una dosi de Pfizer i Moderna protegeix de les variants els que ja han passat la Covid
Les vacunes basades en ARNm son més efectives en persones prèviament infectades (EFE/Enric Fontcuberta)

Una dosi de Pfizer i Moderna protegeix de les variants els que ja han passat la Covid

Un estudi suggereix que aquestes persones haurien de ser vacunades, però que es pot esperar a administrar-los una segona dosi

Xavier DuranActualitzat

Una dosi d'una de les vacunes de la Covid basades en l'ARNm impulsa l'aparició d'anticossos contra la variant B.1.351, detectada primer a Sud-àfrica, en persones que han passat la malaltia.

Aquesta és la conclusió d'un estudi fet per investigadors de Seattle, encapçalats per Leonidas Stamatatos, del Centre de Recerca en Càncer Fred Hutchinson, que publica la revista Science.

Per intentar resoldre la incògnita de si les actuals vacunes són prou efectives contra les variants del SARS-CoV-2, els investigadors van analitzar la resposta del sistema immunitari quan 15 persones que s'havien recuperat de la infecció rebien dues dosis de les vacunes de Pfizer/BioNTech o de Moderna, totes dues basades en l'ARNm.

També van estudiar la resposta en persones que no havien passat la infecció i que també havien rebut dues dosis de vacuna.

Els autors van analitzar la resposta tant a la variant B.1.351 com a pseudovirus d'aquesta i altres i del SARS-CoV --causant de la síndrome respiratòria aguda greu. Els pseudovirus apareixen de forma natural o es poden sintetitzar en el laboratori i no tenen material genètic que pugui causar la infecció, però sí components que provoquen la resposta del sistema de defensa.

Els resultats van mostrar que en 13 de les 15 persones prèviament infectades, una sola dosi produïa un increment en el nivell d'anticossos que neutralitzaven tant la variant original detectada a Wuhan com altres que han anat apareixent i el SARS-CoV.

La resposta immunitària de les persones que havien estat infectades era superior després d'una sola dosi a la resposta que persones que no han tingut el virus mostren després de dues dosis.

En canvi, en persones abans infectades la segona dosi no implicava un augment significatiu de la resposta immunitària.


Vacunar persones prèviament infectades

Per això, els autors consideren que els resultats ressalten la importància de vacunar persones que han passat la infecció per atacar les noves variants, però que es pot retardar l'administració d'una segona dosi:

"El nostre estudi suggereix que la majoria de persones que han passat la infecció es beneficiaran d'una immunització simple tant amb la vacuna de Pfizer/BioNTech o de Moderna, que condueix a un increment significatiu en la resposta d'anticossos neutralitzadors contra les variants que la vacuna ataca i contra les que sorgeixin."

Els autors expliquen que alguns assaigs han assenyalat que les vacunes són menys eficaces contra variants com la de Sud-àfrica, però el seu estudi mostra que almenys en persones prèviament infectades això no és així, fet que pot ajudar significativament a evitar o reduir la seva circulació.
 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut