Laura Young al costat del bust, que ha passat més de tres anys a casa seva (Laura Young)

Una dona compra per 33 euros un bust romà de fa 2.000 anys en una botiga de Texas

L'estàtua, que ara és al Museu d'Art de San Antonio, era propietat del rei Lluís I de Baviera i l'any que ve tornarà cap a Alemanya

Sílvia MateuActualitzat

Laura Young, una comerciant d'antiguitats de Texas, va veure en una botiga de segona mà d'Austin un bust de marbre amb una etiqueta groga enganxada en una galta: 34,99 dòlars. El va comprar i se'l va emportar a casa, lligat amb el cinturó de seguretat del cotxe.

Després de fer algunes consultes, va resultar que era una estàtua romana d'uns 2.000 anys d'antiguitat. Té un valor incalculable i semblava que havia fet un negoci rodó, si no fos perquè no es pot vendre.

Primer es va posar en contacte amb dues cases de subhastes, Bonhams i Sotheby's, que li van confirmar que es tractava d'un bust de l'antiga Roma. Investigacions posteriors van confirmar que pertanyia al govern de Baviera i que l'havia de tornar.

Han passat gairebé quatre anys des d'aquella compra i fins ara no s'ha fet públic com ha anat el procés.

L'estàtua després de ser comprada, encara amb l'etiqueta del preu (Laura Young )


D'Alemanya a Texas

L'estàtua ha passat la major part del temps a la sala d'estar de Laura Young.

Ara s'exhibeix al Museu d'Art de San Antonio, a Texas, on s'estarà un any, fins al maig del 2023, una cessió que Young ha negociat abans de tornar la figura cap a Alemanya, a la ciutat bavaresa d'Aschaffenburg.

El bust, de finals del segle I aC o principis del sgle I dC, havia format part de la col·lecció d'art del rei Lluís I de Baviera.

El rei el va comprar al segle XIX i el va exhibir a una rèplica a escala real d'una casa de Pompeia que es va fer a Aschaffenburg i que va ser bombardejada per les forces aliades durant la Segona Guerra Mundial. Part de l'art que incloïa va desaparèixer.

Es creu que el bust representa un fill de Pompeu el Gran, que va ser derrotat a la batalla per Juli Cèsar, o Neró Claudi Drusus Germanicus, un comandant romà les forces del qual van ocupar el territori alemany.

Com va arribar l'estàtua a Texas encara és un misteri. El més probable és que se l'emportés cap allà un soldat nord-americà que la va aconseguir després de la guerra, no se sap de quina manera.

En qualsevol cas, Young no és la propietària legítima del bust de marbre perquè Alemanya mai no l'ha venut ni l'ha cedit. A la botiga on el va trobar tampoc han pogut explicar com hi va arribar.

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut