Una de cada deu famílies passa fred malgrat la Llei de la Pobresa Energètica

Aquesta llei va evitar gairebé 40.000 talls de subministrament fins al desembre del 2016 i s'han posat 130 sancions a les empreses

Actualitzat

Davant de l'onada de fred prevista per a aquests dies, les entitats socials alerten que un 10% de les llars no es poden escalfar ni poden pagar les factures. Tot i la Llei de Pobresa Energètica i la bonificació social, no arriben a fer front a les despeses de llum i gas. Agreuja molt la situació que Espanya sigui un dels països amb la llum més cara d'Europa, i continuï pujant de preu.

El balanç de la llei

La Llei de Pobresa Energètica va evitar uns 38.800 talls des del 2015 fins al desembre del 2016. En total s'han fet més de 240 denúncies per talls indeguts i s'han imposat 130 sancions.

 

La més destacada, a Gas Natural, de 500.000 euros, pel cas de l'àvia morta de Reus. Alguns municipis denuncien que les companyies continuen fent talls, tot i que tornen a connectar ràpidament els subministraments quan Serveis Socials els crida l'atenció.

Cimera per alertar els grans municipis

Per intensificar la pressió davant el fred que ve, l'Aliança contra la Pobresa Energètica ha convocat aquest dijous els tretze ajuntaments més grans de Catalunya, les entitats socials i el síndic de greuges i els ha demanat que supervisin el compliment de la llei i que denunciïn totes les males pràctiques.

 

Els municipis es queixen que des de l'any 2015 s'han gastat més de tres milions d'euros per pagar factures pendents i continuen demanant a les companyies que firmin els convenis que marca la llei perquè assumeixin part dels deutes. La portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, ha reclamat ajuntar esforços per aconseguir-ho:

"Cal fer un front comú per exigir a aquestes empreses que signin aquests convenis i resolem la qüestió del deute que ara mateix està angoixant a moltíssimes famílies."

Les famílies busquen estratègies

Mentrestant, les famílies afectades s'espavilen com poden. És el cas de l'Anna Mejías: fa quatre anys es van quedar sense feina els dos membres de la parella. Els van tallar l'electricitat durant dos anys, i la van recuperar, però tenen un deute de 4.000 euros:

"No posem calefacció, tenim mantes, estem estalviant per comprar una estufa de butà per escalfar el menjador perquè no volem acumular més deutes. Però no creiem que aquesta sigui la solució, la dignitat on queda? tenim dret a viure dignament, perquè els meus fills han de passar fred i els fills d'un altre no? Si són nens igual? És injust!"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut