Un dels tallers que s'han fet a la jornada 'Política amb veu de dona' al castell de Concabella
Un dels tallers que s'han fet a la jornada 'Política amb veu de dona' al castell de Concabella

Una cinquantena de dones electes de Ponent i el Pirineu comparteixen experiències en una jornada a Concabella

ACN Concabella - Una cinquantena d'alcaldesses, regidores i altres dones electes de les comarques de Ponent i del Pirineu participen aquest dissabte a Concabella, als Plans de Sió (Segarra), a la primera jornada 'Política amb veu de dona', que organitza la Diputació de Lleida. Es tracta d'una trobada que neix amb l'objectiu de compartir experiències, teixir xarxa i fer una radiografia de la presència de dones polítiques arreu de la demarcació, a través de xerrades, tallers i debats. Tot plegat, amb la finalitat d'augmentar i reforçar la presència de les dones a la política, ja que continua sent inferior a la que ocupen els homes. Actualment, només el 23% dels municipis catalans tenen alcaldessa i, de fet, prop del 57% no han estat mai governats per dones.

'Política amb veu de dona' és la primera jornada de dones electes de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran. La trobada, organitzada per l'Àrea d'Igualtat de la Diputació de Lleida, ha aplegat una cinquantena de participants de diverses formacions polítiques que durant la jornada de dissabte debaten quina és la situació de les dones polítiques a la demarcació i comparteixen experiències.

Segons la diputada de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, l'objectiu final de la trobada és "que hi hagi més dones polítiques al territori" "És molt important que les dones exerceixin càrrecs públics perquè diversifiquen el lideratge i democratitzen les polítiques i quan hi ha més pluralitat i diversitat és quan estem aplicant veritables polítiques transformadores", ha explicat.

La trobada ha comptat amb un espai de reflexió en què les participants han explicat algunes de les dificultats i limitacions que es troben a l'accedir a la política i dins dels partits pel fet de ser dones. Sentir-se soles en diverses ocasions, notar que les seves opinions valen menys o que no es tenen en compte o el fet d'haver-se d'esforçar el doble per demostrar que són vàlides, han estat algunes de les experiències més compartides entre les assistents.

Una de les participants, Estefania Rufach, alcaldessa d'Os de Balaguer, ha destacat la importància de tenir espais com aquests que donin la oportunitat de compartir vivències perquè enforteixen les dones. "A vegades et trobes sola i amb una mirada que molts no comparteixen i és en aquest moment que crec que hem de ser més i més fortes i aquest espai ens farà més fortes", ha explicat. En la mateixa línia, la regidora de Mollerussa Rosalia Carnicé també ha remarcat la importància de poder compartir experiències i "com et sents" amb altres dones polítiques.

La jornada també inclou xerrades, un taller de lideratge feminista i un debat polític amb partits per debatre quines són les seves propostes per avançar cap a la igualtat d'oportunitats en l'àmbit polític.

Anar al contingut