L'alberg Cal Ganxo, als afores de Castelldefels
L'alberg Cal Ganxo, als afores de Castelldefels
Castelldefels

Un grup de 25 encaputxats assalta un centre de menors estrangers a Castelldefels

El govern trasllada aquest dilluns els menors a un altre centre, tal com ja estava previst des del mes de gener

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana, uns 25 encaputxats han assaltat un centre que acull menors no acompanyats, MENAs, a Castelldefels. Els agressors van causar diverses destrosses i van intentar agredir tant els educadors com els menors. Aquest mateix dilluns els menors allotjats en aquest centre els traslladaran a un altre lloc, tal com ja estava previst des del mes de gener.

Els fets van passar dissabte a la nit a l'equipament municipal de l'alberg Cal Ganxo, als afores de Castelldefels, que disposa de 35 places per acollir menors tutelats. L'equip d'educadors va aconseguir protegir els infants, però un d'ells i dos dels educadors els van haver d'atendre per contusions.

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació i ja tenen identificats alguns dels agressors. Segons fonts policials, unes hores abans de l'assalt es va rebre un avís al 112 que un grup de joves i un grup de menors del centre s'estaven llançant pedres fora de l'alberg. Els Mossos no hi veuen motivació ideològica.

L'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, ha explicat a "Els matins" de TV3 que tot va arrencar a partir d'una baralla al centre de la ciutat:

"Ha estat un enfrontament entre joves del municipi i un grup de MENAs que van tenir una petita baralla. I sí és veritat que, arran d'això, quan els MENAs van marxar cal a Cal Ganxo després els joves es van organitzar entre ells, entre els companys, i va passar aquest atac que des de l'Ajuntament per descomptat rebutgem"

Els menors estan allotjats en aquest alberg municipal des del desembre i estava previst que el gener els portessin a un altre espai més adequat, segons ha assenyalat Maria Miranda, que ha afegit que s'havia de reunir amb la màxima responsable de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, DGAIA, per concretar el trasllat. Finalment, serà aquest mateix dilluns quan es faci el trasllat, segons ha confirmat l'alcaldessa.
 

L'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, aquest dilluns, a "Els matins" de TV3

El govern ho denunciarà a la fiscalia per delictes d'odi

El govern ha anunciat que es presentarà com a acusació participar i posarà una denúncia a la fiscalia per delictes d'odi. Ho ha confirmat a "El matí de Catalunya Ràdio", la portaveu, Elsa Artadi, que feia aquesta reflexió:

"Aquí al darrere, clarament, hi ha els efectes de certes opcions polítiques i socials que decideixen criminalitzar col·lectius que són precisament els més vulnerables, i llavors acaben passant accions com aquestes"

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha afirmat que les actituds violentes "no tenen cabuda en la nostra societat". La Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat també ha anunciat que es personarà com a acusació particular.
 

Oriol Amorós admet que "hi ha molts prejudicis contra la gent que ve de fora" 

Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, ha remarcat que hi ha normalitat en la majoria d'aquests centres, però admet que els prejudicis fan que, en alguns casos, la relació amb els veïns sigui més complicada:

"Hem obert més de 150 centres en aquest 2018 per ubicar aquests 3.600 nois. Per tant hi ha molts centres on hi ha una perfecta relació amb els veïns. Ara, és evident que en el nostre país, com en tots els països del món, la població té alguns prejudicis contra la gent que ve de fora, contra la gent que és més pobre. Hi ha prejudicis, especialment, si són joves, si són nois, i que per tant això fa que moltes vegades la gent està molt pendent de trobar confirmacions a aquests prejudicis. Això passa a tot arreu, i també passa a Catalunya"


Segon assalt a un centre de menors estrangers en menys d'una setmana

Fa una setmana, la Generalitat, a través de la DGAIA, també va anunciar que es presentaria com acusació particular en la causa d'un centre de menors de Canet de Mar, al Maresme.

Dimarts de la setmana passada, un individu va entrar en aquest centre armat amb un ganivet. Els Mossos el van detenir poc després, sota l'acusació d'amenaces. Després va quedar en llibertat amb càrrecs.

ARXIVAT A:
MenorsMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut