Imatge d'unes runes al barranc de Montclús, a la Noguera
Imatge d'unes runes al barranc de Montclús, a la Noguera
Montclús

Un estudi confirma que un sisme va engolir el poble de Montclús fa 600 anys

Geòlegs de la Universitat Autònoma han revelat que la desaparició del poble de Montclús, a la Noguera, fa més de 600 anys va ser causada per un terratrèmol. L'estudi geològic que han fet ha confirmat la sospita que l'especial orografia del barranc de Montclús, a la Noguera, té l'origen en un terratrèmol. El sisme va passar el 1373 i va esborrar del mapa gairebé tot el poble. Durant segles es va atribuir el fenomen a la ira divina, perquè només en va quedar l'església. D'aquí ve la llegenda del misteri de Montclús.

Actualitzat
El barranc de Montclús amaga un secret. Entre els seus monòlits de pedra hi ha escrita la història desconeguda d'un poble que va desaparèixer fa més de 600 anys, una història que han desxifrat un grup d'investigadors dirigits pel professor Joan Rosell, enmig de les escletxes d'aquesta zona de la Noguera.

El 3 de març del 1373 un fort terratrèmol va fer que la terra engolís Montclús. Els geòlegs han determinat que el poble era en una zona creada per unes esllavissades del terreny conseqüència de l'última glaciació, fa 20.000 anys.

El terratrèmol va fer trontollar aquest terreny fortament inestable, i la força del sisme va reactivar les esllavissades i va desplaçar el poble de Montclús.

El miracle de Montclús

El barri Sobirà, al nord, va quedar completament destruït i només es va mantenir dreta l'església, situada al barri Jussà, a la zona sud. Per això, durant segles, la llegenda parlava del miracle de Montclús.

Els geòlegs creuen que un sisme com el del 1373 és possible que torni a passar a Catalunya, però que no es pot predir quan serà.
Anar al contingut