Poble Nou del Delta

Un dron espantaocells, nou intent dels pagesos per protegir els arrossars

Els pagesos han fet una prova pilot amb aquest sistema per no perdre la collita perquè les aus es mengin el gra dels cultius

Víctor SorribesActualitzat

Al Delta, els ocells són una amenaça per als arrossars. Se'ls mengen el gra. Sobretot els flamencs en una hora poden deixar el cultiu devastat. Ara, la tecnologia s'ha aliat amb els agricultors, que poden deixar enrere el tradicional espantaocells o el llançament de petards.

 

El dron espantaocells

 

Es tracta d'un dron que es fa volar sobre els camps per foragitar els ocells que envaixen els arrossars. Amb aquest aparell s'ha fet una prova pilot per comprovar l'efectivitat del giny.

Primer es fa un vol de reconeixement, segons explica Pau Jornet, cap del departament tècnic d'Ebredrone, empresa que ha donat a conèixer aquesta aplicació entre els agricultors. En poc temps, el dron detecta si hi ha flamencs o altres ocells en algun camp. 

"Primer comptem la quantitat d'animals que hi ha al cultiu. I, a partir d'aquí, el dron el que fa és anar en direcció als flamencs. I, segons les proves que hem fet, tenim que en uns 40 o 50 metres els animals marxen de la zona del cultiu."

 

El control remot fa sobrevolar el dron en un camp ple de flamencs i els espanta

 

De moment, però, l'empresa que ofereix este servei als arrossaires només pot fer operar el dron durant el dia, a l'espera d'un permís de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria per fer-ho de nit, quan és més necessari. Segons Èric Esteban, CEO d'Ebredrone, la tecnologia sempre és capdavantera.

"El que passa és que la tecnologia avança la llei. Ens estem trobant que la tecnologia cada setmana, cada mes, cada dos mesos surten drons nous, productes nous... La tecnologia avança i ens trobem que la llei cada dos per tres queda desfasada."

 

Els flamencs s'alimenten als aiguamolls i arrossars del Delta

 

Els arrossaires confien en aquesta tecnologia per frenar en el futur les creixents pèrdues provocades pels ocells, en especial els flamencs. Joan Queralt, president de la Comunitat de Regants de Poble Nou del Delta, diu que, en una hora, els estols de flamencs poden destrossar un camp.

"És terrible i és impressionant el mal que t'arriben a fer. I és un individu que no sol anar tot sol, van 40, 50... A principi de temporada, quan entren en un camp i s'hi estan una hora o més, el camp te'l destrossen."

Josep Sancho, president de la Societat de Caçadors de Poble Nou del Delta, reclama suport de les administracions.

"Des de l'administració, aquí ens hauria de donar un cop de mà perquè és una cosa que ells mos regulen, que nosaltres no podem fer una acció directa, sinó una acció regulada per part d'ells amb autoritzacions molt específiques i hi haurien d'estar més damunt i assumir aquesta problemàtica."

Aquest és el segon cop que els arrossaires s'organitzen per foragitar els ocells. Mentrestant, els pagesos recorren a tots els mètodes a l'abast per intentar evitar que un estol d'ocells no els faci perdre la collita, com plantar el tradicional espantaocells, banderoles,  posar ninots surant als camps negats, o fent sorolls, fins i tot amb un servei de tiradors de petards, per espantar les aus, o a la nit fer llums per fer fora les espècies nocturnes. 

 

Els pagesos utilitzen els petards per espantar les aus del seus camps


El dron d'atura

Els drons són una tecnologia amb múltiples aplicacions i relativament barata. Cada dia se'n troben de noves i, com demostra el dron espantaocells, no se circumscriu als ambients urbans o tecnològics, sinó que són molt útils al món rural: com el dron d'atura, que ajuda a conduir els ramats a la muntanya.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut