Tenir Covid greu augmenta el risc de seqüeles a llarg termini, encara poc conegudes
Personal de l'UCI de l'Hospital Trueta atenent un pacient (Europa Press)

Un de cada cinc ingressats per Covid acaba a l'UCI des que hi ha la variant britànica

Els experts apunten que "hi ha més malalts que s'agreugen i que s'agreugen abans"

RedaccióActualitzat

La quarta onada s'ha frenat. Les dades mostren que s'han estabilitzat els contagis i també la pressió assistencial. Fins i tot després de l'augment de la mobilitat que hi va haver per Setmana Santa.

Amb tot, però, les xifres encara són altes. Sobretot a les UCI, que noten la pressió més que els hospitals en general.

Així, des de fa dues setmanes el nombre de llits ocupats a les UCI es manté al voltant dels 500 pacients crítics, una xifra massa elevada.

L'explicació estaria en la presència de la variant britànica, la B.1.1.7., que va començar a arribar al gener i ja és la més estesa.

No hi ha cap estudi científic que ho confirmi, però tampoc no hi ha, per ara, cap altra explicació del fet que el doble de pacients Covid ingressats als hospitals acabin a les UCI.

Al juny passat, per exemple, de cada 100 ingressats, uns 12 anaven a l'UCI. Ara, en canvi, de cada 100 n'hi van 21, pràcticament el doble.

 


Això vol dir que una de cada 5 persones que ingressen ara per Covid, acaba a l'UCI. En concret, el 21%.

Joan Ramon Masclans, cap de la unitat de cures intensives de l'Hospital del Mar, explica en aquest vídeo que "l'única novetat és la soca britànica" i que "hi ha més malalts que s'agreugen i que s'agreugen abans":

 

Masclans afegeix que ara "el patró d'inflamació és més ràpid".

I deixa clar, a més, que els pacients crítics s'hi estan el mateix temps, de mitjana, a les UCI, i que la supervivència és la mateixa.

Personal de l'UCI de l'Hospital Trueta de Girona posant-se la roba de protecció (Europa Press)


Una altra dada és que els pacients més greus tenen en comú que no han estat immunitzats amb la vacuna.

Per això, des de les UCI es demana que, quan s'acabi d'immunitzar les persones més grans de 60 anys, es prioritzi la vacunació dels col·lectius amb més risc de fer formes greus d'infecció.

Rafael Máñez Mendiluce, cap de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge, apunta que "està claríssim que el factor de risc individual més gran que tenen els malalts per desenvolupar formes greus, inclús en gent jove, és l'obesitat".

 

El factor d'acumulació

Les UCI, d'altra banda, més enllà dels factors que influeixen en la situació actual, també noten un cert factor d'acumulació.

Masclans ho descriu com "una carrera de fons que dura massa i està tothom arrasat". I afegeix que "difícilment trobaria un adjectiu de com estem, ja no tan físicament, sinó psicològicament".

"Portem un any treballant al límit i la gent està molt cansada", admet Máñez Mendiluce, que assegura que "continuarem, per descomptat".

Expressa, però, un desig: "Que aquesta onada ja sigui la definitiva, que ens quedem a la quarta onada com a última onada."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut