Un any de la presa de Kabul: alegria dels talibans enmig de la desesperació dels afganesos

Els ciutadans de l'Afganistan han viscut l'aniversari del retorn dels talibans al poder amb la pobresa i la desnutrició disparades i amb una restricció asfixiant de les llibertats

RedaccióActualitzat

En el primer aniversari del retorn dels talibans al poder a l'Afganistan, els ciutadans viuen la celebració amb la pobresa disparada i amb una restricció de les llibertats asfixiant, especialment per a les dones. 25 milions d'afganesos viuen ara sota el llindar de la fam. Més de la meitat de la població.

Si bé el país és més segur que quan els talibans lluitaven contra les forces afganeses i els exèrcits internacionals liderats pels Estats Units, aquesta aparent seguretat no emmascara els reptes per posar l'Afganistan en un camí de creixement i estabilitat econòmic.

Uns 25 milions d'afganesos viuen sota el llindar de la pobresa (Reuters/Ali Khara)

Kabul està aïllat internacionalment, cap govern del món ha reconegut oficialment el seu govern. Els actius bancaris a l'estranger estan congelats per les sancions de Washington i l'ajuda humanitària arriba amb comptagotes per evitar que caigui en mans dels talibans.

 

Una llei islàmica molt restrictiva

Inicialment, els talibans van prometre una versió més moderada del domini de la xaria que va caracteritzar el seu primer període al poder, a finals dels noranta. Les dones no podien treballar, se'ls va prohibir l'accés a l'escola i es va aplicar brutalment la llei islàmica, fins i tot mitjançant execucions públiques.

Però la realitat és que s'ha imposat una llei islàmica igual de restrictiva: milers de nenes, de 12 a 18 anys, han estat excloses del sistema educatiu, i a les dones se'ls ha prohibit tornar als seus llocs de treball de l'administració. En públic, han d'anar completament tapades, inclosa la cara.  

Els talibans han imposat una llei islàmica igual de restrictiva que el seu primer govern 1996-2001 (Reuters/Ali Khara)

 

Els talibans celebren la "gran victòria"

L'aniversari de la presa de Kabul s'ha limitat a un grapat d'actes oficials, amb la presència reforçada de les forces de seguretat, ja que aquest aniversari s'encadenarà amb el de la independència de l'Afganistan de l'imperi britànic aquest divendres.

Els combatents talibans han corejat lemes victoriosos davant l'ambaixada dels Estats Units. El primer ministre del govern interí, el mul·là Hassan Akhund, ha celebrat en un comunicat la "gran victòria" d'una ofensiva llampec que va obligar les tropes nord-americanes a fugir a correcuita de l'Afganistan.

 

Una pintada al mur de l'antiga ambaixada dels Estats Units a Kabul (Reuters/Ali Khara)

 

Volen reconeixement internacional

Els talibans han aprofitat l'atenció d'aquest primer aniversari per reclamar reconeixement de la comunitat internacional. També han promès que l'Afganistan no serà una base d'operacions d'altres països, un dels acords clau que van possibilitar la sortida dels Estats Units.

Però els esdeveniments recents posen en dubte aquesta declaració, per l'operació nord-americana a Kabul per matar el líder d'Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, i per la persistent amenaça d'Estat Islàmic.

Talibans celebrant la presa de Kabul al carrer amb la bandera de l'Emirat Islàmic de l'Afganistan (Reuters/Ali Khar)
Els talibans presumeixen que el país és més segur ara que fa un any (Reuters/Ali Khara)
ARXIVAT A:
Afganistan
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut