Els EUA maten el successor de Bin Laden i actual líder d'Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri

Segons el president dels Estats Units, l'han mort en una operació de la CIA amb drons a Kabul, on vivia amb la seva família

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat aquesta matinada de dilluns a dimarts que dissabte un dron de la CIA va matar a l'Afganistan el líder d'Al- Qaeda, Ayman al-Zawahiri.

Biden ha dit que aquest assassinat selectiu, que asseguren que no ha provocat morts civils, demostra que el seu país "farà sempre el que sigui necessari" per garantir la seva seguretat:

"Dissabte, sota la meva direcció, els Estats Units va concloure amb èxit un atac aeri a Kabul, l'Afganistan, que va matar el líder d'Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri."

"S'ha fet justícia i aquest líder terrorista ja no hi és. Tant se val quant de temps calgui o on t'amaguis; si ets una amenaça per a la nostra gent, els Estats Units et trobaran i t'eliminaran."

 

Dos míssils al balcó

Segons ha dit Biden, després de molts anys d'investigacions, els serveis d'intel·ligència dels EUA van localitzar Al-Zawahiri a Kabul a principis d'any, on vivia amb membres "de la seva família propera".

Fonts del govern nord-americà han assegurat que Biden va donar la setmana passada el vistiplau a l'operació, i haurien esperat per fer-la que Al-Zawahiri sortís a un balcó de la casa on vivia amb la família.

Llavors, i sota la supervisió directa de Biden, l'haurien atacat amb dos míssils de precisió que l'haurien matat sense afectar l'estructura de la casa i sense causar altres víctimes.

Acusacions creuades de violació de l'Acord de Doha

A banda de la compareixença de Biden, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha acusat el règim talibà que governa l'Afganistan d'haver violat l'Acord de Doha, perquè ha allotjat Al-Zawahiri:

"En albergar el líder d'Al-Qaeda a Kabul, els talibans han violat greument l'Acord de Doha, en el qual van reiterar les seves garanties al món que no permetrien que els terroristes utilitzessin el territori afganès per amenaçar la seguretat d'altres països."

Per la seva banda, el govern talibà de l'Afganistan ha condemnat aquest dimarts l'atac amb drons a la seva capital, tot i que no han confirmat que hagi acabat amb la mort del líder d'Al-Qaeda.

Igual que ha fet Blinken, els talibans també han acusat els EUA d'haver vulnerat l'Acord de Doha amb l'atac, que també han qualificat de "clara violació del dret internacional":

"Aquests atacs repeteixen l'experiència fallida dels últims 20 anys i van en contra dels interessos dels Estats Units, de l'Afganistan i de la regió. Repetir aquestes accions malbaratarà les possibles oportunitats d'estabilitzar-la."

Precisament l'anunci de la mort d'Al-Zawahiri s'ha produït just dues setmanes abans del primer aniversari de la retirada dels EUA de l'Afganistan després de dues dècades d'ocupació militar, i deixant el país en mans del talibans.

 

Ayman al-Zawahiri en una imatge extreta d'un vídeo i divulgada el setembre del 2011 (Reuters)

El substitut al capdavant d'Al-Qaeda

Al-Zawahiri va substituir Bin Laden al capdavant del grup terrorista Al-Qaeda el 2011, quan aquest va ser també assassinat en una operació militar dels Estats Units.

Llavors va ser el president Barack Obama el que va adjudicar-se el mèrit de la mort del líder d'Al-Qaeda, que es va publicitar com un gran èxit dels Estats Units, i Biden també va participar en l'operació com a vicepresident.

Metge de professió, Al-Zawahiri va néixer al Caire el 1951, amb 14 anys es va afiliar als Germans Musulmans i el 1979 es va integrar a la Jihad Islàmica, de la qual va ser un dels màxims dirigents.

El 1981 va ser un dels centenars de detinguts sospitosos d'haver participat en l'organització de l'assassinat del president egipci Anwar al-Sadat, i va passar tres anys a la presó.

Cartell de l'FBI sense data en què acusen Al-Zawahiri d'assassinats de ciutadans dels EUA a l'estranger (Reuters)

Associació amb Bin Laden

Quan va sortir va anar a l'Afganistan per combatre contra els soviètics, que havien envaït el país. Allà va conèixer Ossama bin Laden, i es va convertir en el seu principal col·laborador.

Se li atribueix ser l'ideòleg de l'estratègia d'Al-Qaeda d'atacar els règims dels països àrabs, principalment Egipte, i els anys 90 hauria intentat assassinar el president egipci Hosni Mubarak.

El 1998 va fusionar la Jihad Islàmica amb Al-Qaeda, i juntament amb Bin Laden va idear i planificar els atacs a les Torres Bessones i al Pentàgon dels Estats Units del 2001.

Des de llavors ha viscut amagat a diferents països, i després de la mort de Bin Laden, el 2011, es va convertir en líder de l'organització.

Els Estats Units l'havien posat al capdamunt de la llista de persones més buscades del món, i havien ofert una recompensa de 25 milions de dòlars per les informacions que permetessin localitzar-lo.

Segons sembla, la implantació del segon règim talibà a l'Afganistan va facilitar a Al-Zawahiri poder instal·lar-se a Kabul, on va portar una vida relativament tranquil·la amb la seva família.

 

ARXIVAT A:
Al QaedaJoe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut