El virus de la covid continua evolucionant en noves variants més contagioses
El virus de la covid continua fent variants per sobreviure
Catalunya migdia

Un anticòs creat a Catalunya neutralitza totes les variants de covid: en què es pot aplicar?

El resultat d'aquesta recerca pot ajudar a combatre la infecció i també a prevenir-la

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un anticòs desenvolupat a Barcelona és capaç de neutralitzar totes les variants del virus detectades fins ara. Investigadors de l'Hospital del Mar Research Institute, l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Centre Nacional de Biotecnologia, que pertany al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CNB-CSIC), i la Unitat de Tecnologies de Proteïnes del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han creat aquest anticòs dirigit específicament contra el Sars-CoV-2.

La recerca s'ha fet en ratolins, a partir de cèl·lules immunitàries de pacients infectats durant la primera onada de la covid-19 seleccionades amb tècniques d'enginyeria genètica.
 

Un escut transversal

L'anticòs actua sobre una àrea molt àmplia de la proteïna espiga del virus, la que li permet infectar-nos. Per això és capaç de combatre la infecció per múltiples variants, incloses les que circulen ara, com destaca a Catalunya Ràdio Giuliana Magri, investigadora de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, una de les responsables de la investigació.

 

"Aquest anticòs té l'habilitat de neutralitzar totes les variants i prevenir que noves mutacions evadeixin aquesta neutralització."

 

Aquest grup de científics també han demostrat que l'anticòs no només pot combatre la infecció, sinó que també és capaç de prevenir-la.

"Tant en l'activitat profilàctica com en la terapèutica, l'anticòs demostra capacitat de prevenir i controlar la infecció."

El virus de la covid continua evolucionant en noves variants més contagioses
La protecció de les vacunes ha evitat molts casos greus de covid (Unsplash / Mufid Majnun)

Font de protecció

Aquests investigadors ja han patentat l'anticòs perquè pugui servir com a medicament, sobretot per tractar pacients immunodeprimits.
Una conclusió important de la recerca és que demostra la possibilitat d'actuar contra totes les variants del virus. Per això, aquests investigadors creuen que en el futur també podria permetre desenvolupar vacunes contra diversos coronavirus.

"Pot ajudar a definir noves eines capaces de bloquejar totes les variants d'un mateix virus i, fins i tot, poder aconseguir en el futur una vacuna pancoronavirus."

En la recerca, publicada a Nature Communications, també hi han participat investigadors del CIBER de Malalties Infeccioses (CIBERINFEC).

ARXIVAT A:
SalutInvestigadors catalansRecerca científicaCovid-19
Anar al contingut