Un animal prehistòric protegit que es ven com a joguina posa en alerta Medi Ambient

El triops és autòcton de Catalunya i està protegit per impedir-ne l'alteració genètica

RedaccióActualitzat

Una joguina científica, anomenada "Fòssils vivents", porta al seu interior sorra amb ous d'un animal: els triops. La Fiscalia de Medi Ambient vol denunciar l'empresa comercialitzadora perquè es tracta d'una espècie de crustaci autòctona de Catalunya i està protegida.

El triops o tortugueta es ven com una joguina a preu assequible. Però la venda i la tinença d'aquest animal estan prohibides i la fiscalia vol retirar la "joguina" del mercat. Des del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, Ricard Casanovas es proposa retirar l'animal prehistòric:

"Pot haver-hi contaminació genètica. Per alguna cosa està protegit. Bàsicament, per mantenir el seu estatus en estat salvatge i evitar qualsevol modificació que provingui del que és la tinença i comercialització. Nosaltres el que hem proposat és que es retiri la comercialització d'aquest producte."

 

Aquest animal no ha evolucionat des de fa més de 200 milions d'anys i és autòcton de Catalunya. Dani Boix i l'equip de l'Institut d'Ecologia Aquàtica de la UdG han estudiat els triops i determinen que s'ha de protegir per no patir cap modificació genètica:

"S'hauria d'explicar que no estem davant d'un joc; en aquest cas estem parlant d'organismes vius. El seu llinatge és anterior als dinosaures, ja nedava quan els dinosaures havien sortit de l'ou i continuen nedant després de 60 milions d'anys que els dinosaures no hi són. És una espècie molt interessant científicament."

Els triops viuen en estanys intermitents.Quan s'assequen els estanys, els ous tenen la capacitat de viure enterrats, a l'espera d'obrir-se quan torni la pluja. Per això, amb la joguina es pot fer que els ous s'obrin fàcilment.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut