Una bandera de l'estat d'Israel amb el "Rachel Corrie" al fons (Foto: EFE)
Israel va assaltar la flota de matinada per impedir que arribés a Gaza. (Foto: EFE)
Jerusalem

Turquia recela de la comissió d'investigació d'Israel sobre l'assalt a la flotilla

Les autoritats turques han manifestat ja la seva disconformitat i els seus recels respecte a la comissió d'investigació que crearà el govern hebreu per investigar l'assalt de l'exèrcit israelià a la "Flotilla de la Llibertat" el passat 31 de maig, que va acabar amb almenys 9 morts, 8 dels quals eren turcs. El govern turc recela de la imparcialitat d'un organisme que, a més, no podrà interrogar els soldats que van participar en l'assalt. El jutge retirat del Tribunal Suprem israelià Yaakov Tirkel, de 75 anys, presidirà la comissió, que integraran dos estrangers que no en podran votar les conclusions.

Actualitzat
Turquia ha mostrat les seves reticències només un dia després que el govern de Benjamin Netanyahu aprovés crear una comissió d'investigació per investigar l'assalt a la flotilla amb la presència de dos estrangers que no podran votar. El ministre d'Afers Estrangers turc, Ahmed Davu-toglu, ha reclamat que sigui una comissió de les Nacions Unides qui investigui els fets i ha advertit que si no en tenen en compte les seves peticions, podrien revisar les seves relacions amb Israel. De fet l'episodi ja va generar tensió entre els dos països, fins ara aliats.

Dels dos estrangers que participaran en la comissió com a observadors, l'exprimer ministre d'Irlanda del Nord i Premi Nobel de la Pau David Trimble és membre d'una entitat pro israeliana. Pel portaveu del ministeri d'Afers Estrangers hebreu, Yigal Palmor, això no el fa sospitós de res.

La Casa Blanca qualifica de pas endavant important
la creació d'aquesta comissió d'investigació i confia que les conclusions es presentin aviat a la comunitat internacional. Però el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, també s'ha sumat a les crítiques. Abbas ha lamentat que la comissió d'investigació formada per Israel per investigar l'assalt a la flota que es dirigia a Gaza amb ajuda humanitària i que va causar nou morts "no correspon" a la proposta del Consell de Seguretat de l'ONU. "Estem totalment d'acord amb la comissió d'investigació tal com s'esmenta en la declaració final publicada pel Consell de Seguretat" el passat 1 de juny.

Mentrestant, els ministres d'afers estrangers de la Unió Europea reclamen a Tel Aviv que posi fi al bloqueig terrestre contra Gaza, un bloqueig que els activistes de la flotilla van desafiar i pretenien trencar.

Anar al contingut