L'amic i excol·laborador de Trump, Roger Stone, celebra que el president li hagi commutat la pena de presó (Reuters/ Joe Skipper)
L'amic i excol·laborador de Trump, Roger Stone, celebra que el president li hagi commutat la pena de presó (Reuters/ Joe Skipper)

Trump perdona la presó al seu amic Roger Stone, condemnat per subornar testimonis

Stone havia d'entrar dimarts a la presó per complir una sentència de 3 anys i 4 mesos per mentir i manipular testimonis en la investigació de l'anomenada "trama russa" en les eleccions que van portar Trump a la Casa Blanca

Donald Trump ha commutat la pena al seu excol·laborador i amic Roger Stone i li estalvia els 40 mesos de presó a què va ser condemnat per mentir, obstruir i manipular i subornar testimonis en la investigació sobre la interferència russa en les eleccions del 2016.

Roger Stone havia d'entrar a la presó aquest dimarts, 14 de juliol. Però la sorprenent decisió de Donald Trump de commutar la seva pena li estalviarà, de moment, trepitjar el centre penitenciari. Segons Trump, el seu exassessor és innocent dels càrrecs i és "el blanc d'una cacera de bruixes il·legal que mai hauria d'haver existit".

En la intervenció més contundent de Trump fins ara per protegir un aliat en un cas criminal, el president nord-americà ha arribat a dir que Roger Stone no hauria sobreviscut a la presó infestada de Covid on havia d'entrar dimarts.

Trump justifica la seva decisió perquè Stone
Trump justifica la seva decisió perquè Stone "no hauria sobreviscut a la presó infestada de Covid" (Reuters/Kevin Lamarque)

Stone, de 67 anys, va ser condemnat al febrer a 3 anys i 4 mesos en el marc de la investigació sobre l'anomenada "trama russa". Veterà assessor de polítics republicans, Roger Stone va treballar amb els expresidents Ronald Reagan i Richard Nixon. Amb Donald Trump va treballar en la seva campanya electoral fins a l'agost del 2015.

Segons la Fiscalia, Stone va actuar com a enllaç entre la campanya de Trump del 2016 i la plataforma WikiLeaks, que va difondre correus electrònics robats al Comitè Nacional Demòcrata. La difusió i publicació d'aquests correus electrònics va perjudicar la campanya de la candidata Hillary Clinton.

 

La decisió de Trump de commutar-li la pena de presó ha estat durament criticada pels demòcrates que ho qualifiquen com un abús de poder de Trump.

La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, ha dit que la commutació de la pena és "un acte de corrupció sorprenent". I ha avançat que el seu partit proposarà canvis legislatius per limitar el poder del president dels Estats Units per commutar condemnes fermes:

"El Congrés prendrà mesures per evitar aquest tipus de descarades irregularitats. Cal legislar per garantir que cap president pugui perdonar o commutar la condemna a una persona que ha participat en una campanya d'encobriment per protegir a aquest president de l'acció de la justícia".

Per altra banda, l'exvicepresident Joe Biden, virtual candidat demòcrata a les eleccions de novembre, ha dit que Trump "ha tornat a fer un abús de poder" i ha convidat els nord-americans a "fer sentir la seva veu" a les urnes.

 

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut