Troben més de 100 dofins morts a l'Amazònia, enmig d'una sequera sense precedents

La sequera a l'Amazònia brasilera impacta en la població i en la fauna, ja que ha provocat la mort de desenes d'exemplars d'espècies en perill d'extinció

Més de 100 dofins de dues espècies fluvials en perill d'extinció han estat trobats morts en un llac de l'Amazònia. Els experts estudien el cas i creuen que pot estar relacionat amb una toxina que ha proliferat per les altes temperatures. O bé que, directament, l'elevada temperatura de l'aigua ha estat letal per als animals. La setmana passada es va arribar gairebé als 40 graus i, a banda dels dofins, també hi ha hagut una gran mortaldat de peixos.
 

El Brasil viu una sequera pel camí de batre rècords

A més de calor, hi ha una sequera que ha reduït el cabal dels rius. Es temen que sigui una sequera pitjor que la del 2015-16 i que agafi proporcions històriques. La manca de pluges afecta directament la qualitat de les aigües de rius i llacs: fa que siguin més àcides i tinguin menys oxigen.

Els rius estan en nivells mínims (Efe/Andre Coelho)

La descomposició dels peixos morts també les ha contaminat i els pescadors tenen seriosos problemes per alimentar les famílies. I és que tot plegat afecta la gent que viu als rius i dels rius. Hi ha un greu problema d'abastiment. El trasllat de mercaderies i productes s'ha de fer en barca, però ara el procés es fa penós, si no impossible.

El govern ha hagut d'organitzar un gabinet de crisi per fer arribar ajuda humanitària a municipis que, en alguns casos, han quedat aïllats, perquè només s'hi podia arribar pel riu. La baixada de més de sis metres del nivell de l'aigua fa que hagi quedat interrompuda la navegabilitat entre diferents comunitats, i l'accés a través de la selva és, en molts casos, impracticable per transportar mercaderies.

 

Una regió especialment vulnerable a la crisi climàtica 

A l'estat brasiler de l'Amazònia s'ha declarat l'estat d'emergència, pel risc de no poder assegurar la distribució de menjar, aigua potable i medicaments a més de mig milió de persones. És a dir, a 56 dels 62 municipis.

Es preveu que la situació pugui durar ben bé fins al gener, perquè tant la crisi climàtica com el fenomen del Niño amenacen de fer que la manca de pluges sigui greu i perllongada.  

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut