La figura de l'animal té almenys 40.000 anys d'antiguitat (Luc-Henri Fage)
La figura de l'animal té almenys 40.000 anys d'antiguitat (Luc-Henri Fage)

Troben pintures figuratives de 40.000 anys d'antiguitat en una cova de Borneo

Xavier DuranActualitzat

Un animal que no es pot identificar amb certesa, amb el que sembla una llança sortint del seu flanc, seria una de les pintures figuratives més antigues fetes pels humans. Va ser produïda fa almenys 40.000 anys. Un equip d'investigadors la va descobrir a l'illa de Borneo i ha publicat la seva descripció a la revista "Nature". Això significa una contribució més al complex debat sobre si la pintura figurativa va néixer a Europa.

La pintura es troba a la cova de Lubang Jeriji Saléh, situada a la península de Sangkulirang-Mangkalihat. Aquesta zona remota i d'accés difícil a la província de Kalimantan Oriental té muntanyes amb boscos molt densos i penya-segats de centenars de metres. És un terreny calcari i l'erosió ha fet que tingui moltes cavernes. I en aquestes hi ha més de cinquanta llocs on s'han trobat pintures a la roca.

Es tracta sovint de les úniques mostres de l'antiga presència humana en aquestes coves, si bé de vegades s'hi han descobert eines de sílex i ossos. Que hi arribessin humans no ha de sorprendre, perquè durant períodes glacials, quan el nivell del mas estava molt baix, la regió era, de fet, la punta oriental d'Àsia i no una illa.

Datació radioactiva

Un equip de científics d'Austràlia i Indonèsia, encapçalat per Maxime Aubert, de la Universitat Griffith de Queensland, van estudiar una gran pintura de color vermell-taronja. Per datar-lo, els investigadors van utilitzar l'anàlisi d'elements radioactius en la crosta calcària que cobria la pintura. Això havia d'indicar l'edat mínima de l'obra: 40.000 anys.

A la mateixa cova hi ha projeccions de mans, fetes passant pintura per la mà repenjada a la paret i no dibuixant-la. Tenen el mateix color i una antiguitat mínima, en un cas, de 37.200 anys i en un altre de 51.800 anys. Això implica que en aquesta regió l'activitat artística es va desenvolupar pràcticament al mateix temps que les obres més antigues descobertes a Europa.

 


Composicions de mans fetes amb uns 20.000 anys de diferència (Kinez Riza)

 

Els investigadors també descriuen pintures de figures humanes de fa uns 21.000 anys. Significarien el pas de la representació d'animals a la de persones.

 


Figures humanes que poden tenir 20.00 anys d'antiguitat (Pindi Setiawan)

 

La cursa per la pintura més antiga

De moment, no supera, però, la que se suposa que és la pintura més antiga de la història, feta en una roca de Sud-àfrica fa 73.000 anys. També ha de competir amb les pintures trobades a tres coves de la península Ibèrica que representen animals, punts i figures geomètriques i tenen una antiguitat mínima de 64.000 anys. Aquestes tenen la particularitat, a més, que serien obra de Neandertals i no d'Homo sapiens. A finals d'agost, però, Maxime Aubert va publicar un article a la revista "Journal of Human Evolution" posant en dubte la datació. Les figures animals de la cova de Chauvet, a França, tenen uns 33.000 anys d'antiguitat.

Els autors també reconeixen que no és la mostra més antiga d'art figuratiu. Citen unes figures de mamut fetes d'ivori amb una antiguitat d'entre 35.000 i 40.000 anys trobades el 2003 a la regió alemanya de Suàbia.

Més enllà de rècords d'antiguitat, les troballes són una contribució més tant a la història de l'art primitiu i la seva evolució com al comportament dels humans que vivien en aquest territori fa 40.000 anys o més.

ARXIVAT A:
CiènciaArt
Anar al contingut