Una noia amb un portàtil de nit
El 60% de les persones que han tingut alguna patologia relacionada amb la salut mental no han deixat d'anar a la feina.

Trencar l'estigma: el 90% de les persones amb problemes de salut mental no ho diuen a la feina

Un 60% han continuat treballant tot i tenir algun problema d'aquest tipus i un 40% dels empleats assegura que no té una bona salut mental

Fer desaparèixer els tabús al voltant de la salut mental continua sent una assignatura pendent, especialment al lloc de treball. És una de les conclusions d'un estudi de l'entitat Obertament, que exposa que el 90% de persones amb problemes de salut mental no s'han vist capaces de parlar-ne en l'entorn laboral.

I per què no en parlen? Més enllà del pes de l'estigma en si mateix, l'enquesta també apunta com a motius d'aquest silenci la por de no prosperar en la carrera professional o, fins i tot, de perdre la feina.

"Aquesta por és la que volem trencar", manifesta Carlos Alcoba, d'Obertament, una entitat que es dedica precisament a la lluita contra l'estigma i la discriminació de les persones amb problemes de salut mental.


Baixes laborals emmascarades

Tant és així, que la meitat dels treballadors que han deixat d'anar a la feina per un problema de salut mental han amagat el motiu real de la seva absència.

I això en un moment en què el nombre de baixes laborals a Espanya relacionades amb la salut mental s'han duplicat en els últims set anys, segons dades de l'Institut Nacional de Seguretat Social obtingudes per elDiario.es.

El cas és que moltes empreses tenen protocols per millorar la salut mental dels treballadors, però sovint els empleats no els fan servir, precisament, perquè els fa por admetre que tenen una patologia d'aquest tipus.


El 60% han continuat treballant tot i tenir problemes

D'altra banda, el 60% de les persones que han tingut alguna patologia relacionada amb la salut mental no han deixat d'anar a la feina. I el 44% treballa de manera freqüent tot i travessar per aquesta situació. En relació amb aquestes dades, Alcoba apunta:

"Hi ha moltes persones a les empreses catalanes que estan passant per problemes de salut mental. Fins ara moltes empreses han pensat que era un tema personal, però han de començar a interioritzar que els impacta en l'organització i en el negoci"

Carlos Alcoba, d'Obertament, durant la presentació de l'estudi. (ACN / Lluís Sibils)

Un 40% dels treballadors perceben que no tenen una bona salut mental

Un 40% dels treballadors perceben que la seva salut mental no és bona, segons l'enquesta d'Obertament. És un percentatge "altíssim" que preocupa l'entitat.

L'estudi s'ha fet basant-se en 103 enquestes a personal de direcció o recursos humans d'empreses i 623 a treballadors.


Quina és la causa?

Poden ser diverses, però el lloc de treball també hi té un impacte: en un 68% dels casos els treballadors afectats per problemes de salut mental parlen de la feina com una de les causes de la seva situació.

Recomanacions per a empreses

L'entitat Obertament fa un llistat de 15 recomanacions a les empreses perquè millorin l'abordatge que fan dels problemes de salut mental. Són aquestes:

  1. Introdueix polítiques de suport a la salut mental a l'abast de les persones treballadores.
  2. Forma i informa a la teva organització, comença per animar a parlar, com fer ajustos, eines per detectar, gestió de baixes i retorns.
  3. Estableix polítiques de suport que siguin clares i comunica-les adequadament entre tota la plantilla.
  4. Tingues ben present el paper de l'estigma a l'hora d'aplicar polítiques de suport.
  5. Parla obertament, comunica i fes campanyes sobre salut mental d'una manera desestigmatitzant.
  6. Mostra el compromís i lideratge de l'alta direcció en la gestió de la salut mental de tota l'organització.
  7. Obre finestres: exposa i aborda públicament la discriminació.
  8. Incorpora la salut mental i la lluita contra l'estigma en les teves polítiques de benestar i prevenció.
  9. No jutgis, respecta creences i actituds personals.
  10. Incorpora la perspectiva de gènere.
  11. Involucra i responsabilitza totes les persones que siguin clau: la importància dels càrrecs intermedis
  12. Promou i explica que la discriminació per raons de salut mental és inacceptable, igual que la discriminació per altres raons.
  13. Compromet-te a fer un abordatge de la salut mental a la feina que protegeixi i millori la salut mental del personal i doni suport a aquelles persones que estiguin experimentant malestar.
  14. Implementa la figura del referent, amb l'objectiu d'assegurar que els líders apliquin programes de salut mental.
  15. Dona suport a iniciatives i organitzacions socials, com Obertament, que treballin per erradicar l'estigma.


10 d'octubre, dia de la Salut Mental

Dimarts vinent, 10 d'octubre, és el dia Mundial de la Salut Mental i el dia abans Obertament presentarà la campanya Hi guanyem tots amb l'objectiu de trencar tabús a la feina.


El paper de l'administració i de les empreses

Davant d'aquesta situació, la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana, fa una crida perquè hi hagi "suport de l'administració i compromís de les empreses per eliminar la idea que les persones amb problemes de salut mental no són productives".

El president d'Obertament, Francisco Rubio, explica que la pandèmia va ser un punt d'inflexió a l'hora d'incloure la salut mental en les converses públiques.

I això cal aprofitar-ho per trencar el tabú d'una vegada per totes, sosté el responsable de Salut Mental i estigma dins l'àmbit laboral d'Obertament, Carlos Alcoba:

"No podem tornar a amagar la salut mental sota la catifa."

 

ARXIVAT A:
Salut Mental
Anar al contingut