ANÀLISI

Tots amb Van Gaal

Enllaç a altres textos de l'autor

Lluís Canut

Director i presentador del programa "Efectivament" d'Esport3

Actualitzat
Onze anys després d'aquella inoblidable final del Camp Nou en què el Manchester United en un últim minut frenètic va capgirar amb un parell de gols el marcador favorable al Bayern de Munic, TV3 tornarà a transmetre des del Santiago Bernabéu una final de la Champions League, esdeveniment esportiu de l'any. A falta de la tan desitjada presència del Barça, el Bayern i l'Inter de Milà en seran els protagonistes. El fet que el campió italià fos el botxí de l'equip de Guardiola a les semifinals ha accentuat la fòbia que senten milers de culers cap a José Mourinho, convertit en una mena de dimoni, elevat a la categoria d'enemic públic numero 1 dels barcelonistes.

Les paradoxes del futbol fan que aquesta final es vegi escenificada com a duel de banquetes entre Mourinho i Van Gaal, dos tècnics de filosofies antagòniques que van coincidir al Barça. Louis era el primer entrenador que va decidir mantenir la confiança en un jove portuguès que la temporada anterior havia arribat al club blaugrana de la mà de Bobby Robson, de qui no va aconseguir que pronunciés en públic una sola paraula en castellà. Van Gaal va veure en Mourinho un potencial com a entrenador que molts li discutien, encomanant-li la tasca de fer el seguiment dels rivals als quals s'havia d'enfrontar el Barça. José és va aplicar de tal manera que fins i tot anava personalment a lliurar-li els informes a la casa on vivia l'"holandès de ferro" a Sitges. Com és sabut pel seu caràcter intransigent, Van Gaal, tot i guanyar dues lligues, una Copa del Rei i una Supercopa d'Europa, Van Gaal no va ser un entrenador estimat pels barcelonistes. Lamentablement van pesar més les formes que el fons de ser un dels millors professionals que hagin passat per la banqueta del Camp Nou. Els seus mètodes de treball, començant per la llibreta que tant se li discutia, es van avançar en el temps i en l'actualitat la majoria d'entrenadors, començant pel mateix Pep Guardiola, apliquen la metodologia de Van Gaal.

Van Gaal, tot i perdonar el club en la seva primera etapa les dues temporades que li restaven de contracte, no va tenir una bona sortida del Barça, on se'l recorda més pel seu "¡Tú eres muy malo!" que per una gran professionalitat. Però afortunadament la vida acaba sent justa i aquesta final de la Champions ha deparat a Louis l'oportunitat de guanyar-se l'estima d'una gran majoria de barcelonistes que passaran davant del televisor desitjant la victòria de l'entrenador que tant es va discutir, encara que tan sols sigui per fer la guitza al "dimoni" de Mourinho.
Anar al contingut