El president de la Generalitat, Quim Torra, intervé en la sessió de control (ACN)
El president de la Generalitat, Quim Torra, intervé en la sessió de control (ACN)

Torra: "La bandera del diàleg hi serà sempre, però el crèdit de Sánchez s'ha acabat"

El president de la Generalitat reitera la voluntat de diàleg a Iceta i diu als comuns que té pressa per treure els polítics de les presons

Juli RodésActualitzat

Sessió de control al govern, aquest dimecres, al Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, hi ha deixat clara la seva voluntat de pactar els pressupostos amb la CUP i amb els comuns.

Amb tot, Maria Sirvent, de la CUP, li ha retret una "retòrica progressista i processista que a la pràctica vol dir acatar l'estat espanyol".

 

Des de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach s'ha referit a la petició de la coordinadora de la formació i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'un pacte per aprovar els pressupostos d'Espanya, Catalunya i Barcelona i "garantir els serveis públics".

 

Torra s'ha mostrat d'acord amb els punts d'aquest "pacte a tres", però ha remarcat a Albiach que "se'n deixa un": el dret d'autodeterminació i la necessitat que Pedro Sánchez es pronunciï sobre la possibilitat de fer un referèndum pactat:

"Tinc pressa per treure els polítics de les presons. Em moro de ganes d'abraçar el president Puigdemont i la Marta Rovira aquí, en aquest Parlament. Els catalans tenen pressa per exercir el dret d'autodeterminació."

Des del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta ha retret a Torra que faci ultimàtums, ha defensat la via del diàleg i ha instat el president a encapçalar-la.

"Cal aprofitar l'oportunitat de tenir un govern a Espanya disposat a dialogar. La situació actual del país exigeix diàleg. Sobre el futur i sobre el present. Diàleg Catalunya endins i diàleg Catalunya enfora. Des del respecte i per promoure respecte. Un diàleg que vostè, si vol, estaria en condicions de liderar. Posi's a la feina, president."

 

Torra ha agraït a Iceta el to de la seva intervenció i ha reiterat l'aposta pel diàleg, alhora que remarcava que té data de caducitat:

"La bandera del diàleg hi serà sempre. Fins i tot des de la presó estem apel·lant sempre al diàleg. Però el crèdit del president Sánchez s'ha acabat. Això ho han d'entendre. Necessitem una oferta a sobre de la taula. Ja."

La intervenció més dura ha estat la de Ciutadans. El diputat Carlos Carrizosa ha acusat el president Quim Torra de ser un agitador que no es preocupa "dels problemes reals dels catalans", i ha afegit que al president li agrada ser "el cap dels CDR".

 

En la seva resposta, Torra ha ironitzat que "estaria bé que algun dia les seves intervencions no fossin per amenaçar".

I, després de recordar que els CDR han demanat la seva dimissió, ha acusat Cs de posar les bases per criminalitzar-los.

"Si vostè pretén que jo criminalitzi una organització com els CDR, no ho faré. Tenen tot el dret a seguir treballant pel seu projecte polític. I vostès estan cometent una gran irresponsabilitat parlant de comandos, etc. Estan posant les bases perquè arribi aquesta criminalització. No me'n faci responsable a mi."

 

L'endemà de la trencadissa entre els grups que donen suport al govern arran del vot dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena, el diputat Sergi Sabrià, d'ERC, ha reconegut que van viure "una mala tarda" i ha defensat la necessitat de retrobar l'acord.

"Seria imperdonable no caminar junts, perquè els objectius són molt més forts que les diferències tàctiques: fer la independència com a eina per fer un país millor per a tothom."

 

Torra ha assegurat a Sabrià que comparteix la diagnosi i ha dit: "Cal que el país recuperi l'esperit de l'1 d'octubre. Aquell esperit elèctric. De resistència, però, sobretot, de victòria."

ARXIVAT A:
Quim TorraJxCatERCCUPEn comúAda ColauPSCPedro SánchezCs
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut