Barcelona

Torrent demana una estratègia conjunta: "La mort del moviment és mirar-nos de reüll"

"Si això va de valents o de covards, hi perdem i hi perdem tots"

RedaccióActualitzat

L'endemà que es trenqués la majoria independentista al Parlament, el president de la cambra catalana ha reclamat unitat i una estratègia conjunta per poder avançar.

Roger Torrent ha fet autocrítica, creu que l'independentisme s'ha d'explicar millor i que cal mirar endavant sense recels perquè no sigui "la mort del moviment".

"No pot ser, perquè això és la mort del moviment, que ens mirem de reüll i intentem apunyalar-nos. Una cosa és actuar de motor, ajudar en la presa de decisions, definir horitzons i l'altra és mirar als costats. És mirant endavant que s'avança i no mirant al costat amb recels."

"Com està més satisfet el jutge Llarena? Preservant les majories independentistes o que les majories independentistes es perdin? Les escenes de la setmana passada al Parlament no ens ajuden i és evident que, com que no ens ajuden, hi ha qui ho aprofita o ho vol aprofitar des del punt de vista de tàctica política per fer mal."

 

En aquest sentit creu que l'estratègia conjunta ha de ser àmplia, comptant amb les entitats i les forces polítiques que diu que es van aplegar el 3 d'octubre.

"No tenim cap altre remei aquí que enfortir-nos. Evidentment que ens hem d'asseure i parlar, i no només les dues forces independentistes que vam fer l'acord del 2 d'octubre que va votar el conjunt de la cambra, sinó la resta de forces independentistes, entitats i altres partits que representen el 3 d'octubre."

Després de la decisió d'aquest dimarts a la mesa, en què va fer seu l'informe dels lletrats del Parlament que reclamaven que els diputats processats de Junts per Catalunya designessin un substitut, ha defensat que la va prendre per enfortir el govern. Torrent no veu un escenari immediat d'eleccions.

"Crec que no té cap sentit plantejar quins escenaris de futur electoral s'obren. La majoria al Parlament ha de permetre apuntalar el govern Torra - Aragonès."

"La meva decisió va en la línia de reforçar el govern Torra - Aragonès. No hi ha cap escenari ni visió d'eleccions, i totes les consideracions derivades d'unes hipotètiques eleccions em sembla que no tenen cap sentit."

 

 

El president de la cambra ha defensat que ha fet prevaler la "credibilitat" i la "sobirania" de la institució. En assumir el dictamen dels lletrats, diu, donava validesa a la fórmula aprovada al ple de principis de la setmana passada i no a la que es va pactar dos dies després entre ERC i JxCat.

"És una resolució del Parlament de Catalunya. Quina credibilitat tindríem si nosaltres mateixos ens saltéssim les resolucions del Parlament de Catalunya."

"Jo no em puc apartar de les resolucions que fa el ple del Parlament de Catalunya, jo soc el president del Parlament de Catalunya."

Torrent assegura que dels últims mesos ha après que, tot i que està "disposat a fer el que calgui si és per avançar", si es parla de desobediència ha de ser per complir tres premisses: unitat, estratègia i que serveixi per avançar.

"Si parlem de desobediència hem de parlar de tres premisses: ho hem de fer conjuntament, estratègicament i no fruit d'una improvisació i de l'escalfament d'un determinat moment. Hi ha d'haver una estratègia de fons i la torno a demanar. I ha de servir per avançar. Si no, no tindria sentit."

 

 

En aquest sentit ha defensat que el moment no va de "valents o de covards" perquè en aquesta línia l'independentisme "hi perd".

"Jo ja tinc tres querelles posades. Les querelles no ens faran canviar les decisions que hem de prendre, les amenaces no ens faran canviar... Això no va de valents o de covards. Si anem amb aquesta tessitura què fem, ens mirem de reüll entre nosaltres? Ens fem mal entre nosaltres o avancem? Si això va de valents o de covards, hi perdem i hi perdem tots."

Finalment, el president del Parlament ha demanat no confondre la unitat amb la uniformitat i ha defensat la diversitat ideològica de l'independentisme per poder seguir creixent.

ARXIVAT A:
ERCJxCatIndependènciaProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut