Torra no preveu convocar eleccions i Junqueras li demana pactar un calendari
Avui fa dos anys que el president Torra va prendre possessió

Torra no preveu convocar eleccions i Junqueras li demana pactar un calendari

El president de la Generalitat creu que la seva relació amb ERC ha millorat

RedaccióActualitzat

Dos anys després de la seva arribada a la Generalitat, el president Quim Torra no té en l'horitzó convocar eleccions, tot i que al gener donava per acabada la legislatura. La crisi sanitària i econòmica generada pel coronavirus ha capgirat la situació i les prioritats han canviat, i Torra considera que la relació amb Esquerra dins el govern ha millorat.

Paral·lelament, en una entrevista al diari Ara, Oriol Junqueras no li demana eleccions, però sí pactar uns escenaris i calendaris. El líder d'Esquerra diu que deixar els temps en mans del Tribunal Suprem seria una irresponsabilitat. 

En un article que publica aquest diumenge a La Vanguardia -just el dia que fa dos anys que va prendre possessió del càrrec- Torra argumenta que si no va convocar-les per poder aprovar un pressupost, tampoc ho farà enmig de l'emergència sanitària, econòmica i social més gran dels últims temps.

El president Torra al Palau de la Generalitat durant la crisi del coronavirus
Torra reitera que no convocarà eleccions enmig de l'emergència actual (Rubén Moreno/Govern/ACN)

Per això Torra no comparteix la pressió ni el debat sobre les eleccions que hi ha actualment. Està convençut que no és el moment, perquè els esforços s'han de concentrar a no perdre llocs de treball i a prioritzar el rescat social i econòmic en els pròxims mesos.

El president de la Generalitat, a més, vol ser ell qui convoqui les eleccions, per respecte a la institució, i no que sigui el Tribunal Suprem qui marqui el calendari si acabés sent inhabilitat, una decisió de l'alt tribunal que podria arribar a finals d'any.

 

Al gener, Torra reconeixia que la confiança entre socis de govern estava trencada i llavors, sí, va parlar d'eleccions i de fi de legislatura.
Amb la crisi del coronavirus, Torra veu que la confiança s'ha recuperat, si més no, es prenen decisions sense grans discussions polítiques i es dona una imatge sòlida de govern.

En aquest segon aniversari de la seva investidura, el president lamenta que s'ha passat de demanar la independència a reclamar el retorn de competències.

 

Espera que a la tardor es recuperi el debat polític, però no és optimista pel que fa al diàleg amb Pedro Sánchez per acordar un nou referèndum perquè ha estat incapaç de la cogovernança per gestionar la crisi sanitària. I perquè, per la seva experiència, considera que Sánchez només es mou per estratègia.

Ara mateix, reflexiona, no hi ha full de ruta de l'independentisme perquè la pandèmia ho ha tapat tot, unes reflexions i estratègies que comparteix a través de reunions virtuals amb Carles Puigdemont i l'Estat Major de JxCat.

En tot cas, el president no es planteja fer canvis en el govern, ni cap maniobra d'última hora, però té present que l'acord de govern és molt clar: la presidència de la Generalitat és per a Junts per Catalunya i la presidència del Parlament, per a Esquerra.


Junqueras li demana pactar escenaris i calendaris

El seu soci de govern, Esquerra, no li demana eleccions, però sí pactar uns escenaris i calendaris. Així ho ha explicat el president dels republicans, Oriol Junqueras, en una entrevista al diari Ara.

Oriol Junqueras demana establir un horitzó
Oriol Junqueras demana establir un horitzó

Per Junqueras, és evident que deixar els temps en mans del Tribunal Suprem és una irresponsabilitat. Ho diu perquè les eleccions es podrien veure forçades, finalment, per la inhabilitació del president de la Generalitat per part del Suprem. El líder d'Esquerra assegura que fa temps que avisen i que després tot seran presses, improvisacions i xantatges.

I afegeix que els governs de coalició parlen sobre aquests escenaris i els pacten. I que l'Estat, diu, ja va imposar unes eleccions i no creu que els ciutadans s'ho mereixin.

Anar al contingut