El Teatre Lliure
El Teatre Lliure
Barcelona

Teatres, museus i entitats, en perill per la reclamació de l'IVA de les subvencions

Entre moltes altres entitats afectades hi ha el festival Temporada Alta, el Teatre Lliure, o museus com el MACBA o el MNAC

RedaccióActualitzat

Preocupació creixent entre les nombroses entitats culturals catalanes afectades per la reclamació del govern espanyol perquè es pagui l'IVA de les subvencions rebudes en els darrers exercicis. Entre moltes altres entitats afectades, a banda del festival Temporada Alta, al qual Hisenda reclama 1.400.000 euros, hi ha el Teatre Lliure, que deu 1.300.000 euros per l'IVA de les subvencions que va rebre el 2016. Gairebé el que costa tota la programació del Lliure, segons el seu director, Lluís Pasqual:

"Estic molt preocupat, però al mateix temps tinc una certa tranquil·litat perquè no hi són. No n'hi ha. No hi són, aquests diners. No els tenim."

Tothom entenia que les subvencions no havien de pagar l'IVA, però des de fa un any l'Agència Tributària va començar a reclamar-lo a algunes entitats i institucions, com el MNAC, al qual reclamen 1.200.000 euros. Així ho explica Víctor Magrans, administrador del MNAC:

"És un canvi de criteri. El que no pot ser és que et facin la inspecció el 2013, el 2014 o el 2015, i ara et diguin: "No, no. És que pensem que vostè ha de pagar una cosa que fins ara no pagava."

Una reclamació que també toca de ple el sector audiovisual representat pels Productors Audiovisuals Federats, que han hagut de pagar més de 60.000 euros d'IVA. El seu president, Raimon Masllorens, es mostra molt preocupat:

"Molt espantats perquè això podria recaure a l'empresa. Si aquest IVA que estan demanant, que ja està afectant al teatre, ara de cop i volta el que volen és que ho tornin les empreses que han rebut subvencions per fer pel·lícules o per fer documentals, el sector se'n va la merda."

Notícia relacionada: La viabilitat de TV3 i Catalunya Ràdio, en perill per un nou conflicte per l'IVA

El professor de la UPF i consultor d'empreses Antoni Duran Sindreu ha explicat que el sector entenia que, en general, no hi havia IVA:

"Per mi és incorrecte perquè abans d'aquest aclariment ja quedava molt clar que, en el cas de cultura, si no hi havia distorsió amb els preus ni amb la competència, no hi havia IVA".

Hisenda diu que no fa més que fer complir la llei i que l'IVA de les subvencions afecta tota mena d'entitats, no només culturals, i a tot l'Estat. Hisenda, doncs, no ha fet fa marxa enrere respecte a les reclamacions corresponents als anys anteriors.

Les entitats, disposades a presentar recurs

Les entitats afectades ja han presentat recurs, o bé es disposen a fer-ho, davant d'una reclamació que posa en perill el futur d'alguns equipaments. Però preveuen un procés de reclamació llarg que farà trontollar, encara més, la delicada situació econòmica de les institucions culturals.

El Congrés dels Diputats va aprovar el 9 de novembre una llei que eximeix, precisament, el sector de pagar l'IVA de les subvencions que rep, però no es començarà a aplicar fins a principis de març, i mentrestant Hisenda continua exigint l'impost d'exercicis anteriors.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut