Stromae durant l'entrevista a l'Informatiu de la cadena TF1
Stromae durant l'entrevista a l'informatiu de la cadena TF1

Stromae trenca murs sobre la salut mental cantant per sorpresa en un informatiu

"A vegades he tingut pensaments suïcides i no n'estic orgullós", diu la lletra de "L'enfer", el tema que ha cantant davant de 7,3 milions d'espectadors

Maria Sancho MartíActualitzat

Parlar sobre salut mental, i fer-ho en primera persona, no sempre és fàcil. El cantant belga Paul van Haver, més conegut per Stromae, ha decidit que volia exterioritzar-ho posant música a les paraules per trobar la manera d'explicar com és, per a ell, viure dins "L'enfer" (l'infern).

Així és com es titula l'última cançó del seu proper disc, "Multitude". Amb aquest àlbum, que veurà la llum el 4 de març, Stromae trencarà un silenci musical de sis anys després d'anunciar, el 2016, que "no volia cantar més".

 

Pensaments suïcides

"A les teves cançons parles molt sobre la soledat. La música t'ajuda a alliberar-te'n?" És la pregunta que la presentadora Anne-Claire Coudray, durant l'informatiu de la cadena francesa TF1, li ha fet al cantant en horari de màxima audiència, davant 7,3 milions d'espectadors.

La resposta? Un parell de segons de silenci, un piano que comença a sonar i la veu de Stromae, mirant a càmera, que arrenca a cantar així:


Diu la lletra de "L'enfer":

"No sóc l'únic que es troba sol. I això ja és molt. He tingut pensaments suïcides diversos cops i no n'estic orgullós. De vegades sents que seria l'única manera de silenciar-los, aquests pensaments que em fan passar un infern."

La posada en escena, sòbria. El pla tancat del cantant, encara assegut davant la presentadora que l'entrevistava, mirant a càmera en tot moment, han impactat fort a les xarxes socials.

La presentadora del programa li ha agraït el moment via Twitter amb aquestes paraules: "Un moment que serà inoblidable per a mi, i veient l'allau de missatges, no sóc l'única... Gràcies."

 

El video que capta el moment acumula milers de visualitzacions i de "m'agrada" al compte oficial del programa, i l'actuació, publicada a YouTube per Stromae ja supera els 3 milions i mig de visualitzacions.

El moment també ha servit per obrir un debat sobre el paper dels mitjans de comunicació al voltant de la salut mental. Un tema, fins fa poc tabú, que cada cop s'obre més pas en espais com aquest.


De la fama a l'ansietat

A Stromae, l'èxit li va venir al 2010 de la mà de la cançó "Alors on danse", que va catapultar-lo ràpidament a la fama. El seu segon i últim àlbum, "Racine Carrée", va vendre més de cinc milions de còpies.

Però la fama i la gira mundial amb més de 200 concerts van acabar deixant-lo exhaust, amb episodis d'ansietat, atacs de pànic i sense ganes de tornar a trepitjar els escenaris.

La duresa de les seves lletres, això sí, sempre vestides amb música festiva, ja era marca de la casa des d'un bon principi. Amb "Papaoutai", un dels seus grans hits, cantava a ritme de house l'absència del seu pare, ruandès, assassinat durant el genocidi del país l'any 1994.


Així sonarà "Multitude"

Tot fa preveure que la crítica a la societat actual i les lletres punyents i sovint pessimistes vestides amb una música alegre continuaran acompanyant-lo en aquest nou àlbum.

L'artista també ha explicat durant l'entrevista que per al seu nou disc utilitzarà instruments de gairebé totes les parts del planeta, des d'un instrument de corda xinès a un clavicèmbal del barroc.

A l'octubre ja va avançar el primer single, "Santé", un himne que convida a "celebrar i brindar" per aquells que mai poden fer-ho: els que es dediquen a treballar perquè els altres, mentrestant, puguin gaudir.

 

 

ARXIVAT A:
MúsicaSalut Mental
Anar al contingut