Stromae, en concert l'any 2011 a Brussel·les

Torna Stromae, el fenomen musical belga, cinc anys després de retirar-se

L'artista ha llançat un senzill, "Santé", que confirma la seva tornada definitiva, després que alguns festivals anunciessin concerts seus de cara al 2022

Jordi Brescó MontserratActualitzat

"Santé!" criden els fans d'Stromae, tot fent un brindis pel retorn a la música del polifacètic artista belga, que el 2016 va anunciar que "no volia cantar més".

El nou senzill d'Stromae porta per títol l'expressió que els francòfons pronuncien en aixecar les copes, tot i que el belga, sempre a contracorrent, dedica aquest brindis a "tots els qui no tenen el cor per a celebracions".

Són els treballadors invisibles: els qui netegen el lavabo, com l'Arlette, els forners, els transportistes, les infermeres. En resum, "els campions dels pitjors horaris".


Fi a cinc anys de silenci

Després que Paris Match filtrés el seu retorn musical de cara al 2022 a mitjans de juliol, els fans d'Stromae refrescaven constantment les xarxes socials de l'artista belga, a l'espera d'algun senyal que confirmés la notícia.

La seva esperança creixia a mesura que festivals com Les Ardentes, Werchter Boutique o Rock en Seine, anunciaven la presència d'Stromae als seus line-ups.

El dubte ja no era si Stromae tornaria als escenaris, sinó si ho faria amb música nova. Mentrestant, el belga no deia absolutament res, un silenci que l'ha caracteritzat des de la seva retirada. 

Feia més d'un any que no tuitejava. Ho va fer per últim cop per celebrar el desè aniversari del seu primer àlbum "Cheese", que incloïa la cançó que el va catapultar a la fama: "Alors on dance".


Dels escenaris al taller de roba

A l'èxit del "Cheese" va seguir-lo l'any 2013 "Racine Carrée", un segon àlbum que va vendre més de cinc milions de còpies i que va meravellar la crítica, especialment la francòfona, pels constants jocs de paraules emprats per Stromae en les seves lletres.

Però la inacabable gira mundial del Racine Carrée -amb 209 concerts- va acabar amb un Stromae exhaust, amb episodis d'ansietat, atacs de pànic i cap ganes de tornar als escenaris.

"Sento la necessitat de tenir un ritme de vida més saludable i respirar una bocanada d'aire fred"

Stromae va tornar aleshores a la seva forma original: Paul Van Haver. Juntament amb el seu germà, amb qui havia creat la companyia cultural Mosaert -anagrama d'Stromae-, va aparcar la música per dedicar-se al disseny de moda.

Stromae en un dels 209 concerts que va fer durant la gira del 'Racine Carrée' (CC Milan Sekiz)


Petites dosis musicals

Però el cuquet musical no desapareixia i, l'any 2018, Stromae va compondre una cançó de 9 minuts per acompanyar una desfilada de moda de Mosaert. 

Un any i mig després, Stromae tornava a aparèixer, en aquest cas col·laborant en la cançó "Arabesque", de Coldplay.

Just el dia en què els britànics treuen nou disc, també veu la llum la primera cançó d'Stromae en solitari en 8 anys, una notícia "Formidable" per als seguidors de l'artista belga.

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut