Sílvia Pérez Cruz, en una actuació al Palau de la Música
Sílvia Pérez Cruz, en una actuació al Palau de la Música al costat de Javier Colina (ACN/Pau Cortina)
Madrid

Sílvia Pérez Cruz, Premi de Músiques Actuals pel "compromís irrompible amb la bellesa"

El jurat del guardó, concedit pel Ministeri de Cultura, ha reconegut la "qualitat creativa i interpretativa" de la cantant i compositora palafrugellenca

RedaccióActualitzat

Sílvia Pérez Cruz ha obtingut el Premi Nacional de les Músiques Actuals que concedeix el Ministeri de Cultura i que està dotat amb 30.000 euros.

El jurat ha reconegut la "qualitat creativa i interpretativa" de la cantant i compositora palafrugellenca i la "versatilitat i l'audàcia de les seves propostes". També ha destacat el seu "compromís irrompible amb la bellesa".

Pérez Cruz, nascuda el 1983, es va llicenciar en cant jazz per l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc).

Quan tenia quatre anys va començar la formació de solfeig, saxo, piano clàssic, caixó, harmonia, cant, improvisació, arranjaments i composició, que va combinar amb clàssica, jazz i músiques populars ibèriques i llatinoamericanes.

Sílvia Pérez Cruz, cantant i compositora, ha actuat arreu del món
El jurat ha reconegut el "compromís amb la bellesa" de l'obra de l'artista de Palafrugell (Europa Press / Ministeri Cultura)

L'artista gironina va ser cofundadora del grup Las Migas (2004-2010) i va formar duet ocasional amb el guitarrista Toti Soler.

El debut com a compositora i solista va ser amb "11 de novembre", amb el qual va obtenir un disc d'or. El 2014 va repetir l'èxit amb "Granada", que també va coproduir amb Raül Fernández "Refree".


Una carrera de col·laboracions amb múltiples disciplines

Pérez Cruz ha col·laborat amb disciplines com el teatre, la dansa i el cinema, i amb bandes sonores de pel·lícules com "Blancaneu" , que va aconseguir, entre d'altres, el Goya a la millor cançó original, o "Josep".

Entre les col·laboracions destaquen noms com Lluís Homar, Gino Paoli, Toquinho o Natalia Lafourcade, entre molts altres.

Pérez Cruz, en un concert a Madrid el 2021
Pérez Cruz en un concert a Madrid el 2021 (Europa Press / Ricardo Rubio)

A més del Goya, uns guardons en què va estar nominada com a millor actriu revelació, va guanyar el de Gaudí a la millor música original (2017) per "Cerca de tu casa". La banda sonora que va compondre per a aquesta pel·lícula d'Eduard Cortés sobre els desnonaments, que també va protagonitzar, es va plasmar al disc "Domus", pel qual va recollir el Biznaga de plata a la millor música original al Festival de Cinema de Màlaga.

El 2019 va fer una gira amb el pianista menorquí Marco Mezquida, col·laboració que va acabar al Japó amb la gravació d'un disc en directe. L'últim disc que va publicar, "Farsa (género imposible)", és de l'octubre del 2020.

 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut