Imma Prieto és la directora de la Fundació Antoni Tàpies (Fundació Antoni Tàpies / Roberto Ruiz)

Set cites per a set dies: l'agenda cultural que ens proposa Imma Prieto

Hem obert l'agenda de l'Imma Prieto, flamant nova directora de la Fundació Tàpies de Barcelona

Actualitzat

Tenim l'Any Tàpies en marxa i tenim la sort de comptar amb una nova veu al capdavant de la Fundació Tàpies de Barcelona, la vilafranquina Imma Prieto, nomenada fa poc directora de la institució. La direcció de la Tàpies, sorprenentment, estava vacant des del 2020. Amb estudis a les universitats de Girona i Nova York, Imma Prieto havia dirigit els últims anys el centre Es Baluard de Palma.

Entre els objectius que s'ha marcat ha estat el de ressituar l'obra de Tàpies amb la mirada del segle XXI i defensar la seva contemporaneïtat convidant-nos a mirar de nou l'obra de l'artista i plantejar-nos noves preguntes.

Celebrem l'arribada d'Imma Prieto al paisatge cultural català i confiem en la seva capacitat per donar un nou impuls al centre del carrer Aragó de Barcelona, que us convidem a visitar (quant fa que no aneu a la Tàpies?). A la tria cultural que ens ha fet la nova directora, Prieto parla de Tàpies, òbviament, però també parla, amb generositat, d'altres artistes que li interessen, i també de músics, cineastes, actors, escriptors... I desfent tòpics vinculats a la talaia cultural que representa, Imma Prieto també dedicarà la setmana a viure intensament la festa dels Reis.


Divendres, 5: cavalcada de Reis, Barcelona

Rebre els Reis i deixar-se impregnar per la màgia i la il·lusió infantil. A partir de dos quarts de cinc, al Portal de la Pau, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran un any més amb el pailebot Santa Eulàlia. Allà seran rebuts pels gegants de Barcelona, que celebren 600 anys d'història, i per l'alcalde, que els oferirà el pa i la sal com a símbol d'hospitalitat i benvinguda i els farà entrega de les claus de la ciutat perquè puguin entrar a totes les cases.

Barcelona s'omplirà de màgia per rebre Ses Majestats (Ajuntament de Barcelona)

Dissabte, 6: música i lectures, autors diversos

Dia de Reis per quedar-se a casa i dedicar-se a la família o els amics, tortell inclòs, i també a la música i els llibres. La tria musical passa per artistes com Niño de Elche, Marina Herlop i Jordi Savall.

(Niño de Elche)

I tres llibres esperen el seu torn: "Llegir petit (i escriure sobre literatura i amor)", de Blanca Llum Vidal (ed. Arcàdia); "La volta de l'oca", d'Erri De Luca (Bromera), i "El plaer del text", de Roland Barthes (ed. Ático de los Libros).

 

Diumenge, 7: "Casares-Camus: una història d'amor", Teatre Lliure

Al Lliure de Gràcia, Mario Gas porta a escena la relació entre l'escriptor Albert Camus i l'actriu María Casares a partir de la seva correspondència. Un espectacle de teatre document entre la intensitat dels sentiments i la història d'Europa. Els protagonistes, Rosa Renom i Jordi Boixaderas.

Mario Gas porta al teatre la relació entre Camus i Casares a partir de la seva correspondència (Teatre Lliure)


Dilluns, 8: conferència "Antoni Tàpies, memòria personal", Barcelona

A l'auditori de la Fundació Tàpies, conferència "Antoni Tàpies. Memòria personal", a càrrec de Mònica Porta, i posterior visita de l'exposició "Casares-Camus: una història d'amor". Entrarem en l'univers tapià a partir de la seva pròpia escriptura autobiogràfica. Antoni Tàpies va néixer a Barcelona el 13 de desembre del 1923. Avui és reconegut com un dels artistes més destacats del segle XX. Tanmateix, la seva obra continua sent relativament poc coneguda i sovint és considerada críptica i de difícil accés. Al llarg de l'any desvelarem algunes claus per aproximar-nos a l'obra de Tàpies. A través de sessions teòriques i pràctiques que tindran lloc en diversos espais del museu, en descobrirem diversos aspectes: la concepció artística que hi ha a darrere, les tècniques i processos creatius, els vincles amb l'art del seu temps i les aportacions que ha fet a la història de l'art.

(Fundació Antoni Tàpies)

Dimarts, 9: "Amor rojo", galeria ProjecteSD, Barcelona

Veure un dels darrers films de l'artista Dora García i tenir l'oportunitat de parlar-ne amb ella des de la proximitat. La figura d'Aleksandra Kollontai centra el llargmetratge "Amor rojo". El seu llegat s'utilitza com a guia per recórrer el laberint de la llibertat femenina, l'emancipació sexual i l'amor com a arma.

La pel·lícula busca fer les connexions necessàries en una narrativa complexa que viatja des de Moscou fins a Mèxic, des del feminisme socialista del segle XX fins als transfeminismes llatinoamericans del segle XXI, des de la promesa de la revolució fins al compliment final d'aquesta promesa. Dins del programa "Projections", aquesta pel·lícula de 95 minuts es projectarà només fins al 13 de gener.

 

Dimecres, 10: "La noia de l'aigua", Filmoteca de Catalunya

Una oportunitat meravellosa de veure "La fille de l'eau" ("La noia de l'aigua"), una joia cinematogràfica del 1924 dirigida per Jean Renoir i servida, en aquest cas, amb acompanyament musical en directe a càrrec de Jorge Gil Zulueta.

El primer film de Renoir, un melodrama amorós (Jean Renoir)

Dijous, 11: "De l'amistat", col·lectiu Las Huecas, l'Hospitalet de Llobregat

A La Infinita de l'Hospitalet de Llobregat, un dels nous i més interessants espais independents, podrem veure una de les primeres funcions de "De l'amistat", a càrrec del prometedor col·lectiu Las Huecas. A final de mes hi ha prevista l'estrena oficial a la Sala Beckett de Barcelona.

En un joc de miralls i desdoblament identitari, Las Huecas proposen explorar el tema de l'amistat a través d'un exercici d'autoficció que s'obre a les convencions escèniques, als codis del metateatre i, en última instància, al deliri. Aquesta és una peça còmica sobre els errors, les impossibilitats i la persistència de la pràctica amistosa. Una proposta de caràcter vitalista que s'adscriu als versos que clausuren, "Humà, massa humà", de Friedrich Nietzsche.

La Infinita és un laboratori de creació i investigació artística que aspira a provocar trobades entre les arts visuals i les arts en viu, a través d'un programa de noves produccions, intercanvis, tallers, residències, esdeveniments públics i un programa pedagògic obert a la ciutat.

Las Huecas explora la seva pròpia amistat (Col·lectiu Las Huecas)
ARXIVAT A:
CulturaCinemaTeatre
Anar al contingut