Londres

Scotland Yard deixa en llibertat un dels detinguts de la trama terrorista i prorroga la detenció de la resta

El Regne Unit continua en alerta màxima dos dies després d'haver-se desmantellat la trama terrorista que pretenia fer explotar avions en ple vol. La investigació segueix el seu curs, tant a Londres com al Pakistan, on també es van practicar detencions. La policia britànica ha deixat en llibertat un dels 24 detinguts sense imputar-li càrrecs i ha prorrogat l'ordre de detenció de la resta, a excepció d'un que declararà dilluns davant del jutge. Des d'Islamabad s'assegura que el complot tenia connexions amb la xarxa d'Al-Qaeda a l'Afganistan.

Actualitzat

L'operació que va permetre desarticular el complot continua oberta, amb interrogatoris i escorcolls a les cases dels detinguts. La policia britànica ha prorrogat fins dimecres el període de detenció per a 22 dels sospitosos. El detingut número 23 passarà dilluns a disposició judicial i un altre dels detinguts dijous ha estat posat en llibertat sense imputar-li càrrecs.

Tot i que la investigació es porta sota un secretisme absolut, s'han donat a conèixer les identitats de dinou d'aquests individus. El seu perfil recorda el dels autors dels atemptats del 7 de juliol de l'any passat al metro de Londres. Es tracta de joves d'entre 17 i 35 anys, ciutadans britànics, de classe mitjana i la majoria d'origen pakistanès. El Banc d'Anglaterra n'ha congelat els comptes corrents i, per Scotland Yard, els arrestats no són cap secta religiosa sinó criminals amb majúscules.

Precisament al Pakistan s'han practicat fins a set detencions vinculades amb la trama terrorista. El govern de Pervez Musharraf ha assegurat que va detenir cinc persones abans de l'operació d'abans-d'ahir i que els altres dos detinguts en terreny pakistanès van ser clau per desarticular el complot, que ja havia rebut l'ordre de matar des d'Islamabad. A un d'aquests detinguts se'l vincula amb Al-Qaeda. Es tracta d'un ciutadà britànic, dos germans del qual es troben entre els detinguts a Londres. Els investigadors sospiten que podria ser el contacte entre els cervells del complot i els que l'havien de portar a terme.

Mentrestant, la comunitat musulmana britànica intenta trobar respostes. Trobar una única raó que expliqui el perquè dels presumptes atemptats, però, continua sent una incògnita. També ho és la manera com s'haurien portat finalment a la pràctica, en cas que els terroristes haguessin aconseguit el seu suposat objectiu.

Segons diversos mitjans britànics, podrien haver estat entre sis o disset els avions afectats, i l'operació per fer-los explotar podria haver començat dimecres. La intenció era fer esclatar, de tres en tres, els avions, amb un marge d'una hora entre cada cadena d'explosions.

Mentrestant, Itàlia ha detingut, en les últimes hores, quaranta persones de la comunitat musulmana després de reforçar la seguretat arran dels fets al Regne Unit. Els arrestos els han qualificat de "preventius".

Camí de la normalitat

Els aeroports britànics van tornant a la normalitat encara que es continuen produint retards i cancel·lacions de vols per tercer dia consecutiu a causa de l'alerta terrorista. Les companyies aèries asseguren que durant la matinada hi ha hagut una millora, però British Airways ha anunciat l'anul·lació de 10 vols amb destinació als Estats Units, a banda de 21 avions de càrrega que sortien de l'aeroport de Heathrow i 10 vols interiors que sortien de l'aeroport de Gatwick. A més a més, es detecten retards importants a causa de les estrictes mesures de seguretat. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut