Madrid/Barcelona

Saura garanteix la bona salut del tripartit tot i el rebuig a la llei d'educació

El rebuig d'ICV-EUiA al text de la nova llei d'educació, que el conseller Ernest Maragall ha portat a la reunió del govern d'aquest dimarts, no posa en perill el tripartit. El conseller d'Interior i president d'ICV, Joan Saura, ha afirmat des de Madrid que l'executiu té "bona salut" i ha afegit que la seva formació s'ha limitat a reservar-se el dret de presentar esmenes al text en el tràmit al Parlament. Malgrat l'oposició dels ecosocialistes i dels principals sindicats de mestres, el conseller Maragall espera poder aplicar la nova llei a partir del curs 2009-10.

Actualitzat

El govern ha aprovat la llei d'educació amb discrepàncies d'ICV-EUiA, que es reserva la potestat d'esmenar la llei al Parlament al marge dels seus socis del tripartit. Joan Saura ha desmentit que l'estabilitat del govern estigui en perill. I la portaveu d'Iniciativa, Dolors Camats, ha afegit que la formació "no serà obstacle per al consens" sinó que "l'ajudarem a construir" amb les esmenes al Parlament a partir del setembre. Camats creu que el projecte no s'aprovarà "tal com està ara" perquè "no recull la idea del Pacte Nacional per l'Educació de superar les dues xarxes d'escoles", pública i concertada, amb diferències tot i estar finançades igualment per l'administració.

Tot i aquesta oposició en el si del tripartit, el conseller Maragall assegura que manté la voluntat de diàleg i ha expressat "reserves" respecte als arguments dels ecosocialistes. Segons ell, el projecte "està avalat amb absoluta contundència" pel govern català i és fruit d'un diàleg "ric, carregat d'implicació i aportació, que no vol dir fàcil", sobretot pel que fa a la definició del concepte "servei d'educació de Catalunya", el més polèmic per ICV-EUiA, al qual s'ha arribat finalment després de denominar-se amb anterioritat "servei públic d'educació" i "servei d'interès públic".

Maragall ha agraït la "responsabilitat" de CiU a donar suport a la llei. La federació nacionalista s'ha atribuït el mèrit que el text "ha deixat de ser intervencionista", però ha considerat que el projecte "es queda curt" per garantir "la qualitat" del sistema educatiu. A més, segons el portaveu adjunt de CiU, Josep Maria Pelegrí, s'ha evidenciat que el tripartit "és un govern trencat".

Per al PPC, el més greu és que "es vulneren els drets dels pares d'escolaritzar els fills en l'idioma que vulguin". La portaveu, Carina Mejías, ha lamentat la "falta de consens" al mateix govern i ha recordat que ni el sindicats ni "bona part" de les associacions de pares i mares avalen la llei.

I el diputat de C's José Domingo ha augurat que la llei "acabarà al Tribunal Constitucional" perquè "estableix claríssimament prioritats per al català i l'occità", és el "model d'ERC" i és "ranci i reaccionari".

Anar al contingut