Santa Maria de Brians, una marededeu feta pels presos i reconeguda per l'Església

Brians 2 és l'únic centre penitenciari de Catalunya que té, des de fa pocs dies, una imatge de Mare de Déu pròpia

Brians 2 és l'únic centre penitenciari que té una Mare de Déu pròpia. Es diu Santa Maria de Brians, és una talla d'uns 50 centímetres única, inèdita. L'han feta a dins la presó, al taller de treballs manuals, i el seu artífex, el Josep Fajardo, ens explica la història.

El Fajardo, com se'l coneix a Brians 2, és el cap del taller de treballs manuals, i és catòlic. Se li va acudir fer la Verge amb paper cartró i amb les poques teles que hi ha a la presó:

"I li vaig posar un rosari beneït pel papa Francesc a una mà, i unes manilles mig obertes a l'altra ma, perquè és el símbol de la llibertat que tots volem. Al davant hi té una reixa, que representa la presó."

El capellà Xavier Rodríguez és un pare jesuïta que fa més de 20 anys que acompanya interns a les presons. Quan va veure la Mare de Déu va quedar molt sorprès: "Certament, no guanyaria un premi artístic, però l'important és la devoció que hi tenen!"

 

L'han batejat amb el nom de Santa Maria de Brians(CCMA)

Devoció, reconeixement oficial i estampetes

A Brians 2 hi ha una setantena d'interns que es declaren catòlics i que amb més o menys freqüència van a missa els diumenges. La Mare de Déu que oficialment, i com mana la tradició, és la patrona dels presos és la Mare de Déu de la Mercè, però en aquesta ocasió, a Brians 2 han inventat la seva pròpia.

L'arribada de la nova Santa Maria de Brians, els ha entusiasmat i es mostren tots molt contents. Tant és així que n'han fet estampetes amb una pregària al darrere, que és la que ara professen quan són a missa. A més, les estampetes s'han repartit entre els devots i les tenen a les cel·les des d'on veneren la nova verge.  

Algú podria pensar que tot plegat és broma o que no té cap valor. Mossèn Xavier Rodríguez assegura que ho va notificar al Bisbat de Sant Feliu, la diòcesi d'on depèn Brians 2, i que el Bisbe es va oferir per beneir-la. Finalment, el Pare Xavier es va oferir per fer-ho ell, i des del Bisbat han enviat el paper oficial que la declara oficial.

Mossèn Xavier Rodríguez assegura que "no hi ha cap problema perquè sigui reconeguda per l'Església".  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut