Sant Julià de Ramis: les càrregues de l'1-O que el món va veure en directe

Marta MasóActualitzat

El pavelló de Sant Julià de Ramis, col·legi on havia de votar el president Carles Puigdemont en el referèndum de l'1 d'octubre, va ser un dels primers punts on va actuar la Guàrdia Civil. L'expectació mediàtica que hi havia des de primera hora del matí, amb nombrosos mitjans de comunicació internacionals, també va fer que fos la càrrega policial que primer es va difondre a nivell mundial. Hem recollit alguns testimonis d'aquella jornada. 

Igual que molts altres veïns de Sant Julià de Ramis, l'Adela Iglesias va anar a primera hora del matí al pavelló perquè volia votar. Explica que mentre feia cua esperant que obrissin les portes, va veure arribar un ampli desplegament de guàrdies civils. Ella va ser una de les quaranta persones que va quedar ferida en aquella càrrega policial. Tot i que va perdre el coneixement durant una estona, això és el que recorda:

"Em van empentar i vaig caure de cap contra el terra. Se'm va ennuvolar tot. No era real, era irreal veure tots aquests homes de negre amb aquella cara. És que tenien cara d'assassins. No tenien altra cara. No et miraven als ulls, anaven com autòmats a fer mal."

 

 

Molts mitjans van gravar l'Adela estirada al terra i com se l'enduia l'ambulància. Explica que a l'Hospital Trueta estaven desbordats per les moltes persones que els arribaven ferides des dels diferents col·legis electorals on hi havien càrregues policials.

 

Interactiu relacionat: La memòria audiovisual de l'1 d'octubre

 

Tot i les lesions, ella diu que tornaria a fer el mateix i explica què va ser el primer que va fer quan va sortir de l'hospital:

"Malgrat tot, amb el meu marit agafant-me, jo vaig anar a votar perquè era el meu deure. I després de tot el que m'havien fet, jo vaig dir 'això no impedirà que faci el que he de fer'. Ningú té dret a fer-te això."

 

 

I mentre a fora del pavelló la Guàrdia Civil apartava els concentrats i trencava els vidres de la porta d'entrada, a dintre, un veí del municipi, l'Aleix Magret, intentava protegir el material de votació:

"Tothom corria cap a un costat i cap a l'altre i, en veure que les urnes ningú les tocava, jo vaig agafar les dues urnes i vaig parar-me un moment a mirar a quin lloc les podia amagar. Vam obrir una de les portes de l'entrada, vam deixar les urnes, els portàtils i les paperetes, i ho vam tancar tot amb clau."

Però un cop dins, la Guàrdia Civil va esbotzar diverses portes i va aconseguir trobar les urnes, que estaven buides perquè encara no s'havia començat a votar. Una actuació que va quedar enregistrada per molts mitjans de tot el món, que s'havien desplaçat fins aquí per fer el seguiment informatiu de com votava el president Carles Puigdemont. 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut