Sánchez ha rebut Feijóo a les escales del palau de La Moncloa
Sánchez ha rebut Feijóo a les escales del palau de La Moncloa
Madrid

Sánchez i Feijóo reprenen el diàleg sobre el Poder Judicial, però topen en economia

El cap de l'oposició ha reclamat rebaixes d'impostos, mentre que l'executiu espanyol ha retret falta de concreció al nou líder del PP

RedaccióActualitzat

La primera trobada formal entre el president del govern espanyol i el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tingut com a resultat un únic petit avenç, la represa del diàleg per renovar el Consell General del Poder Judicial.

Pedro Sánchez i el dirigent popular s'han reunit aquest dijous durant tres hores a La Moncloa.

Més enllà de la cordialitat i de la predisposició a dialogar, Sánchez i Feijóo no han arribat a cap acord en matèria econòmica. El cap de l'executiu espanyol ha reclamat suport a les seves mesures, mentre que el líder de l'oposició li ha respost amb una petició de baixada d'impostos.

Feijóo: "Menys fructífera del que m'hauria agradat"

Segons Feijóo, ha estat una reunió "molt cordial" i "molt menys fructífera del que m'hauria agradat", perquè n'ha sortit sense "cap bona notícia per a l'economia familiar, els treballadors, les rendes mitjanes i baixes i les empreses".

"Lamentablement, no puc traslladar als ciutadans que hem pogut concretar cap proposta econòmica", ha afirmat.

Feijóo ha explicat que no donaran suport al decret anticrisi. "Si el govern vol seguir sol, seguirà sol", ha dit, i "suposo que tindrà socis per convalidar-lo".

El líder del PP ha defensat una rebaixa de l'IRPF amb caràcter retroactiu, des del gener, i que l'executiu de Sánchez destini 4.600 milions dels fons europeus anticovid perquè vagin "directament" a les famílies.

Moment de la reunió de Pedro Sánchez i Núñez Feijóo a La Moncloa
Ha estat la primera trobada formal des del nomenament de Feijóo com a nou líder del PP (Europa Press / Alberto Ortega)

Tot i estar d'acord a tornar a conversar per renovar el Consell General del Poder Judicial, el PP insisteix que cal canviar-ne el sistema d'elecció per triar els perfils "més adequats, independents i respectats a la carrera judicial".

El govern espanyol espera que hi hagi un acord abans del 12 de juny. El màxim òrgan de govern dels jutges té el mandat caducat des de fa més de tres anys


Sánchez: "Més incògnites que certeses"

A diferència del que ha dit el president del PP, des de La Moncloa han considerat "profitosa" la trobada, que ha tingut lloc pocs dies després del relleu al capdavant del PP.

És el que ha dit la portaveu del govern, Isabel Rodríguez, que ha aplaudit la "bona disposició" del cap de l'oposició. Tot i això, l'ha acusat de "poca concreció" i de no haver aportat cap documentació a la trobada.

Pedro Sánchez ha plantejat a Feijóo un seguit de pactes, 11 grans acords, dividits en quatre blocs, que prioritzen la renovació del CGPJ, però que també inclouen coordinar la resposta a la guerra d'Ucraïna. El popular ha replicat que l'entrevista hauria estat "més operativa" amb una ordre del dia.

En una conversa informal amb periodistes des del Marroc, el president espanyol ha dit que ha sortit de la trobada "amb més incògnites que certeses". Segons ha dit, al també president de Galícia encara li falta "aterrar als temes".

Tots dos han parlat també del Sàhara, just abans del viatge de Sánchez al Marroc, després del gir històric de l'executiu sobre aquest tema.

Feijóo ha rebutjat el canvi "unilateral" en la política exterior i ha manifestat que el PP "mai la boicotejarà", però per donar-hi suport necessita "coneixe-la". "El Marroc ha recuperat una cosa que demanava des de feia segles; Espanya, res", ha apuntat.

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMoncloaAlberto Núñez Feijóo
Anar al contingut